november 26, 2021

Prenove uničene ceste Grobelce-Loka pri Žusmu še ne bo

Že več let v Krajevni skupnosti Sveti Štefan v občini Šmarje pri Jelšah opozarjajo, da je cesta na relaciji Grobelce-Loka pri Žusmu močno uničena in nevarna ter pozivajo občino, naj jo prenovi. Občina sanira najnujnejšo škodo, celovite prenove ceste pa še ni na vidiku.

Krajani že več let opozarjajo, da cesta nujno potrebuje prenovo, a ta je predraga. (Foto: Ivan Žaberl)

Na obrobju Občine Šmarje pri Jelšah, med naseljema Grobelce in Loka pri Žusmu, se prebivalci vsak dan vozijo po močno dotrajani cesti, ki naj bi bila prenovljena prihodnje leto. A ob nedavni predstavitvi osnutka proračuna občine je bilo jasno, da se je prenova zamaknila za vsaj dve leti.

Iz kamnolomov po cesti več sto tovornjakov na dan
Cesta je sicer v treh občinah – Šmarje pri Jelšah, Šentjur in Podčetrtek – a največji, šest kilometrov dolg odsek, ki je tudi najbolj prometno obremenjen, je prav v šmarski občini. Predsednik Krajevne skupnosti Sveti Štefan Ivan Žaberl opozarja, da je več kot 40 let stara cesta preozka in močno dotrajana ter zato nevarna. Najbolj cesto uničujeta bližnja kamnoloma:

Zakaj pa je prenova ceste tako nujna?

Prenova ceste za šmarsko občino predraga
A Občina Šmarje pri Jelšah pravi, da prenove ceste v prihodnjem letu še ne more zagotoviti. Se pa župan Matija Čakš strinja, da je cesta v zelo slabem stanju:

Zato so prenovo ceste umaknili iz predloga proračuna za prihodnje leto ter v njem prostor raje namenili naložbam, kjer imajo zagotovljeno sofinanciranje države in Evropske unije, na katere jih tudi vežejo pogodbe. Čakš pa obljublja:

Šmarski župan naj bi se že sestal s kolegoma iz občin Šentjur in Podčetrtek, vsi naj bi se strinjali, da je najboljša rešitev, da cesta postane državna. Ivan Žaberl pa upa, da bo, ne glede na to, kdo bo prenovo omogočil, ta čim prej prišla na vrsto. Trenutni zamik prenove ga namreč še vedno skrbi:

Želi si več sodelovanja – tako med Občino Šentjur, ki dobi del koncesije od kamnoloma, in Občino Šmarje pri Jelšah – pa tudi med občinami in državo, če bo ta res prisluhnila željam lokalnih skupnosti. (TMG)