februar 20, 2018

Prostoferji na konjiških cestah že leto dni

Po konjiški občini že približno leto dni vozijo prostoferji. To so prostovoljni vozniki, ki zagotavljajo brezplačne prevoze občanom po nujnih opravkih.  Najpogosteje k zdravniku. Električno vozilo v ta namen je kupila občina, ki krije tudi stroške goriva. Požrtvovalni vozniki pa svoj prosti čas.

Tale električni avto že leto dni vozijo prostoferji po cestah na Konjiškem, kmalu naj bi se mu pridružilo še eno vozilo, a ne električno.

Najpogosteje do zdravstvenega doma
Odločitev občine Slovenske Konjice, da se pridruži vseslovenskemu projektu Prostofer, se je izkazala kot nadvse dobrodošla. Konjičanke in Konjičani so jo z odobravanjem sprejeli. V prvem letu so prostoferji skupaj prevozili 3196 kilometrov z električnim vozilom, še nekaj več pa s svojimi jeklenimi konjički. Prevozi so namenjeni predvsem starejšim osebam, ki ne morejo ali nočejo obremenjevati sorodnikov ali uporabljati plačljivih prevozov. Večina prevozov je bila do zdravstvenih domov v Slovenskih Konjicah in Ločah, do lekarne, na sodišče in še po kakšnih drugih nujnih opravkih po občini. Gre predvsem za krajše relacije.

Kdo naredil največ prostoferskih kilometrov?
Prostoferji in prostoferke so lani februarja opravili uvodno izobraževanje, z vožnjami pa so začeli marca. Ivan Mehle je do danes opravil kar 2380 kilometrov, Branko Polanec približno 600, Sonja Punčuh okoli 200 kilometrov, velikokrat sta za volan sedla tudi Vojko Očko in Milan Javernik. Prebivalci konjiške občine lahko prostoferja naročite na brezplačni telefonski številki 080 10 10. In glede na dober odziv, bo prostoferska služba še dolgo na voljo, zagotavlja konjiški župan Miran Gorinšek, ki med drugim napoveduje širitev voznega parka. Prisluhnite mu v spodnjem posnetku. (BF)

Datoteke

MIRAN GORINŠEK O PROSTOFERJIH