november 24, 2020

Andreja Došler: Srečna sem, da me vseskozi spremlja glasba

Andreja Došler, profesorica glasbene pedagogike in zborovodkinja v Glasbeni šoli Rogaška Slatina, je predana glasbi. Z bratom in sestro je odraščala v družini z bogato glasbeno tradicijo, kjer se je vedno veliko prepevalo. Glasba ji je bila položena v zibelko. Pa tudi v življenjsko partnerstvo. Poročena je namreč z ljubiteljskim glasbenikom Edijem Došlerjem, ki je nekoč igral tudi z legendarnim Adamom Bicskeyem.

Andreja Došler, profesorica glasbene pedagogike in zborovodkinja v Glasbeni šoli Rogaška Slatina, in gostiteljica radijskega srečanja Tanja Jurjec

Andreja Došler je izjemna ženska. Nežna in krhka, z veliko glasbenega znanja in energijo, ki eksplodira, ko stopi pred svoje pevce, preko 200 jih je že bilo, in pred publiko. S svojimi zbori dosega izjemne dosežke na državni in mednarodni ravni. »Srečna sem, da mi je dano, da me ves čas skozi življenje spremlja glasba; od otroštva v moji družini, z mojimi pevci v vseh zborih in učenci ter sodelavcih v glasbeni šoli,« pravi Andreja, ki si življenja brez glasbe ne predstavlja.

Z bratom in sestro je odraščala v družini z bogato glasbeno tradicijo, kjer se je vedno veliko prepevalo.

Že kot srednješolka je Andreja prevzela otroški cerkveni zbor v domači župniji, kasneje tudi mladinski zbor Upanje, v katerem sta prepevala tudi njena brat in sestra.

Zelo mlada je prevzela tudi odrasli cerkveni pevski zbor, v katerem pojeta tudi starša. Poleg petja pri obredih so nastopali na številnih prireditvah in revijah.
Na Akademiji za glasbo v Ljubljani je diplomirala iz smeri glasbena pedagogika in se zaposlila v Glasbeni šoli Rogaška Slatina, kjer poučuje skupinski pouk in klavir ter vodi otroški in mladinski pevski zbor, s katerim dosega zlata priznanja in posebne nagrade na državni in mednarodni ravni. Od leta 2018 vodi tudi komorni zbor Cantabile, ki se lahko pohvali z zlatimi diplomami z mednarodnih tekmovanj in celo s skladbami, ki so napisane samo zanje.

»Čudovito je, ko začutiš energijo, povezanost s pevkami in pevci, vidiš žar, srečo v očeh in ploskanje publike, ki nas stoje nagradi z aplavzom in navdušenjem.«

Andreja je poročena je z Edijem Došlerjem, ki se z glasbo ukvarja ljubiteljsko.

Njuni 4 otroci Jaka, Miha, Špela in Ana, stari od 18 do 28 let, so podedovali izjemen posluh in ljubezen do glasbe, ki se pretaka po žilah tudi sedemmesečnemu vnuku Vorancu.
Andreji Došler prisluhnite v spodnjem posnetku radijskega srečanja, na katero jo je povabila Tanja Jurjec.