junij 28, 2018

Razglednega stolpa v Rogaški Slatini ne bo

V Rogaški Slatini ne bodo gradili razglednega stolpa Kristal. Idejo o 106-metrskem stolpu, ki bi obogatil turistično ponudbo v občini, so predstavili zgodaj spomladi. Mnenja so bila deljena, občina pa se je zaradi negotovosti glede možne izvedbe projekta zdaj odločila, da ga opusti.

Razgledišče stolpa naj bi po načrtih spominjalo na kristal, ki ima pomembno vlogo v zgodovini in gospodarskem razvoju Rogaške Slatine. (Foto: Občina Rogaška Slatina)

Kaj je pretehtalo?
Z informacijo, da na območju stare glasbene šole ne bodo gradili nove turistične znamenitosti, je na sredini, verjetno zadnji seji v tem mandatu, postregla slatinska občinska uprava. Kot je po seji pojasnil župan Branko Kidrič, so najprej pridobili smernice pristojnih nosilcev urejanja prostora, a na podlagi vsebine dokumentov, ki so jih prejeli, ne morejo oceniti, ali bi občina lahko v nadaljevanju zadostila vsem zapisanim zahtevam: »Še posebej izstopajo smernice Zavoda za varstvo kulturne dediščine, čeprav je načrtovana lokacija razglednega stolpa zunaj območja zaščitenega naselbinskega spomenika. Sočasno so bili pretehtani tudi interesi ostalih deležnikov, predvsem občanov v območju urejanja na eni strani ter turističnega in ostalega gospodarstva na drugi.« Ob upoštevanju tega in vseh ostalih dejstev, predvsem pa, da je nadaljevanje projekta povezano s porabo denarja, so se odločili, da projekt ustavijo. Razgledni stolp Kristal si je sicer slatinska občina zamislila kot generator turističnega obiska turističnih in kulturnih znamenitosti občine. Mnenja so bila že ob predstavitvi projekta deljena. Nekateri so idejo podprli, drugi so se spraševali o njeni smotrnosti in ustreznosti lokacije. Razgledni stolp je bil sicer zasnovan kot visoka stavba z armiranim betonskim stebrom in dvonadstropnim razglediščem, ki spominja na kristal in ki ima pomembno vlogo v zgodovini in gospodarskem razvoju Rogaške Slatine. Podrobneje o odločitvi za ustavitev projekta županu Branku Kidriču prisluhnite še v spodnjem posnetku. (NS)

Datoteke

ŽUPAN BRANKO KIDRIČ O RAZGLEDNEM STOLPU KRISTAL