februar 9, 2023

Razvojna agencija Sotla s projektom za kavoljubce

Kavna usedlina je odpadek, ki obremenjuje okolje

Ste kdaj med pitjem kave pomislili, da s tem obremenjujete okolje? Partnerji mednarodnega projekta, v katerem sodeluje Razvojna agencija Sotla, bodo osveščali prav o tem. Projekt bo trajal dve leti.

Trajnostno pitje kave je med drugim to, da si kavo natočite v skodelico, ki jo zatem operete, in ne v plastični lonček, ki ga zavržete. (Foto: Štajerski val)

»Vsaka skodelica kave ustvari odpad kavne usedline (Spent Coffee Ground - SCG), ki predstavlja veliko količino odpadkov, če na ta odpadek pogledamo globalno. Razgradnja kavne usedline povzroča predvsem nastajanje metana, ogljikovega dioksida in hlapnih organskih spojin,« razlagajo partnerji Erasmus+ projekta ECOffee consumers. Gre za mednarodni projekt, v katerem iz Slovenije sodeluje Razvojna agencija Sotla iz Obsotelja in Kozjanskega, partnerji pa prihajajo še s Cipra, Grčije, Nizozemske, Portugalske in Madžarske. Vodja projektov na Razvojni agenciji Sotla Anita Čebular pravi:

Cilj projekta je zagotoviti pomembne okoljske, družbene in gospodarske koristi s spodbujanjem in krepitvijo trajnostnega uživanja kave. Partnerji namreč ocenjujejo, da je lahko tudi ta odpadek ponovno uporabljen in kot takšen priložnost za dodano vrednost posamezne kavarne.

Uvodno srečanje partnerjev je bilo na Madžarskem. (Foto: RA Sotla)

Projekt, vreden 250.000 evrov, bo trajal dve leti. Kot pravi Anita Čebular, bo dal konkretne rezultate:

Po prvih izračunih bo v projektne dejavnosti vključenih več kot 600 ljudi, tako potrošnikov kave kot lastnikov in zaposlenih v kavarnah, pa tudi na primer javne ustanove in centri za usposabljanje.

»S projektom partnerji želimo vzpostaviti mednarodno mrežo posameznikov, potrošnikov kave in lastnikov kavarn, ki želijo uvesti nove pristope, saj bi pri njih vsaka skodelica kave prispevala k trajnostnemu svetu ter boju proti onesnaževanju okolja in podnebnim spremembam. To je zapuščina, ki jo želimo zapustiti našim prihodnjim generacijam,« še razlagajo partnerji projekta. (AD)