april 13, 2018

Rdeča luč za zakon o sanaciji Celjske kotline

Celjska kotlina bo še čakala napovedan zakon, ki naj bi urejal področje njene sanacije. Sredi tedna bi morali zakon, ki ga je predlagala poslanka SMC Janja Sluga obravnavati na seji odbora državnega zbora za infrastrukturo. A se to ni zgodilo. Zakaj?

Tla v Celjski kotlini so onesnažena s težkimi kovinami, a na celovito sanacijo bo še treba počakati. (Fotografija je simbolična.)

Od predloga do obravnave
Spomnimo - predlog zakona o nujni sanaciji čezmerne obremenitve okolja na območju celjske kotline je v parlamentarno proceduro kot prvopodpisana vložila Janja Sluga, poslanka SMC. Vlada ga ni podprla, saj meni, da bi se bilo potrebno tovrstne problematike lotevati celovito za vso državo. A so mu poslanci kljub temu prižgali zeleno luč za nadaljnjo obravnavo. V predlogu zakona je nato želela biti vključena tudi občina Šentjur z območjem Proseniškega, ki je del celjske kotline in je v preteklosti prav tako občutila okoljska bremena težke industrije. Podrobneje si lahko o tem preberete tukaj. Da bi do vključitve prišlo, je šentjurska poslanka Jelka Godec iz stranke SDS  na zakon vložila amandma, ki bi to omogočil. Za to sredo je bila napovedana obravnava na odboru za infrastrukturo. Vendar se je zapletlo. 

Kaj se je zgodilo?
Poslanci iz strank DeSUS, SD in SDS so z obstrukcijo preprečili obravnavo predloga zakona. Svojo odsotnost so pojasnili s tem, da gre za nesistemski pristop ter da je v Državnem zboru precej poslanskih predlogov zakonov, ki bi imeli finančne posledice za državo. Posebej se je na omenjeno zadevo na družabnem omrežju odzvala poslanka SDS Jelka Godec, ki je povedala, da naj bi na seji odbora obravnavali še doslej ne predstavljen amandma, ki naj bi v predlog zakona vključil tudi Mežiško dolino. Poslanka se ob tem sprašuje, od kod ta amandma, če prej o njem ni bilo govora in dodaja, da bo zakon v proceduri v državnem zboru podprla, če bo tak, kot je bil v osnovi, z dodanim Šentjurjem. Meni, da gre za politično igranje in izsiljevanje na plečih ljudi, ki pričakujejo sanacijo Celjske kotline.

Klofuta Celju
Da je sredina obstrukcija seje odbora za infrastrukturo, s strani poslancev DeSUS, SD in SDS klofuta Celju, pa meni predlagateljica zakona poslanka SMC Janja Sluga. Meni, da s temi starimi etabliranimi strankami Celje kot kaže ne bo dočakalo sanacije. Da so ogorčeni nad naodobravanjem zakona so sporočili tudi iz Civilnih iniciativ Celja ter v okoljske nevladne organizacije Alpe Adria Green. (NS)