november 25, 2020

Referendum v Rogaški na ustavno sodišče?

V Rogaški Slatini datum referenduma o gradnji razglednega stolpa ostaja 13. december. Izredna seja, ki jo je sklicala svetniška skupina SD, na kateri bi svetniki po njihovem predlogu zadržali izvedbo odloka o razpisu naknadnega referenduma, namreč ni bila sklepčna. Andrejka Flucher iz skupine SD napoveduje, da bodo zadevo predali ustavnemu sodišču.

Bo o slatinskem referendumu o stolpu odločalo ustavno sodišče? (Foto: Občina Rogaška Slatina)

V Rogaški Slatini tema referenduma o gradnji razglednega stolpa ostaja vroča. Kot smo poročali, je o izvedbi referenduma med epidemijo na današnji izredni seji želela razpravljati svetniška skupina stranke SD, ki je izredno sejo tudi sklicala, a je nanjo prišlo premalo svetnikov in seja ni bila sklepčna. Andrejka Flucer, svetnica SD-ja, je za naš radio dejala:

Po neuspeli izredni seji je bila to popoldne sicer še redna seja občinskega sveta, ki jo je razpisala občinska uprava, na njej je bila tema referenduma pod točko razno, kjer glasovanja ni. Datum referenduma tako ostaja 13. december. Župan Branko Kidrič pravi:

Kot dodaja Kidrič, mnenje ministrstva za javno upravo nakazuje, da za izvedbo referenduma ni pravnih zadržkov, mnenje NIJZ, ki je referendum odsvetoval, pa, da je le priporočilo. Da pa bo občinska volilna komisija upoštevala priporočila inštituta.

Podrobneje o referendumu in mnenjih državnih institucij smo že poročali, prispevek najdete TUKAJ. (TMG)