maj 19, 2021

S kolesi, štirikolesniki in motorji nikar s cest v gozdove

Vožnja izven gozdnih cest je prepovedana ter zelo škodljiva za gozd in njegove prebivalce. Na to težavo opozarjajo iz vseh delov države, tudi iz Kozjanskega parka.

Vožnja s štirikolesniki in motorji je po gozdovih zelo pogosta, a zelo prizadene gozd in njegove prebivalce, opozarjajo v zavodu za gozdove in Kozjanskem parku. (Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay)

Zadnje leto, ki ga je zaznamovala epidemija, je šestkrat več ljudi kot sicer poiskalo priložnost za sprostitev in gibanje v naravi. Ker so med njimi tudi ljudje, ki prej niso zahajali v naravo, so poti precej bolj onesnažene. Pri tem Jože Prah z zavoda za gozdove opozarja še na eno težavo. Pravi, da imamo v Sloveniji prost vstop v naravo, ki pomeni prosto hojo po naravi, ne pa tudi proste vožnje. Vožnja z motokrosi in štirikolesniki izven gozdnih cest je zelo pereča težava, dodaja:

Kot poudarja, je po gozdnih cestah – to so prometnice, ki so namenjene gospodarjenju z gozdovi – vožnja na lastno odgovornost, a je dovoljena. Izven teh cest pa je strogo prepovedana. Ob tem direktorica Kozjanskega parka Mojca Kunst opozarja, da njihovi zaposleni tudi na zavarovanem območju zaznavajo takšno prepovedano vožnjo. V okviru naravovarstvenega nadzora in v gozdovih znotraj zavarovanega območja so kot naravovarstveni nadzorniki pristojni tudi za izrekanje glob. A poudarja, da so te prenizke, da bi služile svojemu namenu:

Lani so zaposleni v Kozjanskem parku spisali eno globo, kot še pravi Kunstova, se jim kršitelji pogosto izognejo, saj nimajo istih pristojnosti kot policija. O posledicah hoje, kaj šele vožnje, izven označenih poti in cest pa:

Najbolj dolgoročno rešitev vidi v osveščanju ljudi. Prav osveščenost pa bi preprečila tudi kazni za denimo napačno sečnjo obvodne vegetacije, uničevanje struktur bobra ali škodljive izpuste v vodotoke. (TMG)