maj 16, 2016

Državni prvaki v orientaciji tudi iz naših krajev

Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje je bilo predvsem v znamenju dežja. A to ni zmotilo okoli 300 tekmovalcev, ki so iskali poti v okolici Celja, Šentruperta nad Laškim in Gorice pri Slivnici. Dobili smo osem novih državnih prvakov.

Vreme minuli konec tedna ni bilo najbolj naklonjeno, zato je bilo tekmovanje še toliko zahtevnejše. (Foto: Feri Kropec)

Več kot le dobra orientacija
Pomerilo se je 73 ekip iz vse države. V dveh dneh so morali tekmovalci pokazati svoje znanje iz orientacije, sposobnost gibanja po zahtevnem terenu, splošno planinsko znanje in dobro telesno pripravljenost. Prav tako so na tekmovanju od njih zahtevali še praktično poznavanje snovi planinske šole, poučiti so se morali še o znameniti celjski popotnici Almi M. Karlin, prav tako o naravni in kulturni dediščini Celjskega. Na progi pa so jih čakale še praktične naloge iz orientacije, planinskih vozlov, prve pomoči, varstva narave in poznavanja gorstev.

Zmagovalci tudi iz naših krajev
Vse naloge so bile prilagojene zahtevnostni stopnji posameznih starostnih kategorij. Državni prvaki so v svojih kategorijah postale ekipe planinskih društev Krka Novo mesto (učenci do 6. razreda OŠ), Ruše (učenci od 7. do 9. razreda OŠ), Polzela (srednješolci od 1. letnika do 18. leta), Vransko (mladi od 19. do 26. leta), Poljčane (člani nad 27 let), Ptuj (člani nad 40 let), Nazarje (družine) ter Gornja Radgona (manj zahtevna odprta kategorija). Kot napovedujejo organizatorji – tekmovanje so pod okriljem Odbora za orientacijo Mladinske komisije Planinske zveze Slovenije organizirala planinska društva Rogaške lige – se bodo najuspešnejši dijaki, študentje in odrasli člani oktobra udeležili prvega mednarodnega tekmovanja v planinski orientaciji. (AD)