oktober 27, 2018

Šentjurski šolarji z gosti raziskovali tla

Tla so zelo pomembna, če jih ne bi bilo, ne bi mogli stati in ne bi imeli hrane, so med drugim zapisali šentrjuski prvošolčki. Njihovi starejši sošolci na Osnovni šoli Franja Malgaja so namreč z vrstniki iz štirih drugih držav proučevali prst. Tudi mi smo jih obiskali.

Šentjurčani sodelujejo v mednarodnem projektu Spregovorimo o tleh. (Foto: OŠ Franja Malgaja)

Mednarodni projekt Erasmus
Učenci šentjurske Osnovne šole Franja Malgaja so ta teden gostili svoje vrstnike s Poljske, Nizozemske, Italije in španskega otoka Tenerife. Proučevali so nastanek tal in prsti, njuno sestavo in pomen za ljudi ter spoznali, zakaj je pomembno, da tla čim manj onesnažujemo. Njihovo delo pa ni bilo omejeno le na učilnice - šli so tudi na teren. Obiskali so Ljubljano, Logarsko dolino in Velenje ter ob spoznavanju Slovenije analizirali tudi različne vzorce prsti slovenskih tal. Med delom pa so se tudi zabavali in spletli nova prijateljstva. Šentjurske šolarke Brina, Gaja in Nastja so tako strnile svoje vtise o projektu:

Novih izkušenj in poznanstev so veselijo tudi Izabella s Poljske, Alessio iz Italije in Vivian z Nizozemske:

Obravnavali pa so tudi onesnaženje. Otroci so tako spoznali značilnosti slovenske prsti ter med drugim obiskali Velenje, Logarsko dolino in Ljubljano. Koordinator projekta, podravnatelj Jure Radišek pravi, da so ta teden več kot dosegli svoje cilje:

Projekt Erasmus + pa s tem ni zaključen. Trajal bo dve leti, v tem času bo v njem sodelovalo 500 otrok, po 100 iz vsake od sodelujočih šol. Naslednji projektni teden bo marca v Španiji, tja bo odpotovalo tudi pet šentjurskih učencev. (TMG)

Galerija slik