avgust 8, 2018

Še dolga pot do novega planinskega doma na Korošici

Oktobra bo minilo leto dni od katastrofalnega požara v Kocbekovem domu na Korošici, ko je od planinske postojanke ostalo le pogorišče. Pri Planinskem društvu Celje Matica, ki je upravljalo z njo, smo preverili, kako daleč so prizadevanja za gradnjo novega planinskega doma.

Kocbekov dom na Korošici je požar zajel zaradi neprevidnosti tuje planinke. (Foto: FB Planinsko društvo Celje Matica)

Za zdaj na Korošici brez okrepčila
Kocbekov dom na Korošici, ki leži 1.803 metre nad morjem, je bil osrednja postojanka planincev in pohodnikov, ki prihajajo iz štajerske, koroške in kranjske smeri, bil je tudi centralno zavetišče pohodnikov v tem delu Savinjskih Alp. Trenutno na Korošici ponudbe, ob kateri bi se lahko okrepčali, ni. Kot je za naš radio povedal Andrej Vodeb iz Planinskega društva Celje Matica, so želeli to poletje ob pomoči Slovenske vojske na vrh prepeljati zabojnike, v katerih bi do postavitve novega doma začasno zagotovili ponudbo za prihajajoče planince, a jim je zagodlo vreme. Na vrh so uspeli spraviti bivak, nekaj lesa in ostalega materiala. Zabojnike, s katerimi bodo uredili začasno postojanko, bodo s helikopterji na Korošico skušali spraviti jeseni. 

Stari zidovi za spomin
Celjski planinci vse od oktobrske tragedije zbirajo donacije, da bi lahko čim prej postavili nov planinski dom. Še vedno jim lahko pomagate tudi vi. Kako, preverite TUKAJ. Predsednik Planinskega društva Celje Matica Mirko Doberšek je po tragediji ocenil, da naj bi novogradnja stala okoli pol milijona evrov. Po zadnjih informacijah, ki jih je za naš radio posredoval Vodeb, bodo nov objekt gradili ob nekdanji stavbi. Ožgani zidovi, ki so ostali, so preveč poškodovani, morda jih bodo ohranili kot spomin na nekdanji Kocbekov dom. Celjski planinci si želijo, da bi stroji na Korošici morda lahko zabrneli že prihodnje leto. (NS)