avgust 26, 2020

Šentjurčani z ministrom Vizjakom tudi o plazovih in navezovalni cesti

Šentjur je obiskal okoljski minister Andrej Vizjak, skupaj z državno sekretarko v kabinetu predsednika vlade, Šentjurčanko Jelko Godec, se je sestal z županom Markom Diacijem. Spregovorili so o več aktualnih tematikah in dobili tudi nekaj konkretnih obljub.

Pobudnica obiska ministra Vizjaka v Šentjurju je bila državna sekretarka Jelka Godec. Srečanje je bilo na šentjurski občini in zaprto za javnost. Po njem so sogovorniki pred občino podali izjavo za javnost. (Foto: Štajerski val)

Delovni sestanek je bil to jutro, spregovorili so o bolj in manj perečih temah. Precej pozornosti so, kot je po sestanku v izjavi za medije dejal minister za okolje in prostor Andrej Vizjak, namenili projektom odvajanja in čiščenja odpadnih voda. Občina Šentjur se poteguje za kohezijska sredstva še v tej finančni perspektivi, minister tem razlaga:

Velika težava v občini Šentjur so plazovi, okoli sto manjših imajo evidentiranih, je pa med njimi tudi kakšen večji. Sanirajo jih po prioritetah, pri čemer pa brez finančne pomoči države ne gre. Minister je ob tem postregel s spodbudnim podatkom:

Po informacijah župana Marka Diacija ima občina že pripravljeno dokumentacijo in izbranega izvajalca za sanacijo plazov v skupni vrednosti okoli 550 tisoč evrov. Ko bo država zagotovila denar, lahko dela začnejo takoj.

Šentjur in celotno Kozjansko že dolgo čaka na začetek gradnje navezovalne ceste Dramlje–Šentjur. Del projekta je poleg ceste, ki je pod okriljem ministrstva za infrastrukturo, tudi gradnja zadrževalnika visokih voda v Črnolici, ki je del protipoplavnih ukrepov ob Voglajni. Infrastrukturno in okoljsko ministrstvo ter občina Šentjur so leta 2017 podpisali protokol o sodelovanju pri izvedbi projekta. Kako kaže?

Spomnimo, po nekaterih ocenah bo gradnja navezovalne ceste in zadrževalnih visokih voda stala okoli 74 milijonov evrov.

Državna sekretarka, minister in župan so se po sestanku odpravili še na ogled nekaj projektov na terenu. (Foto: Štajerski val)

Tudi sanaciji onesnaženega okolja Celjske kotline, katere del je na Proseniškem tudi občina Šentjur, so spregovorili na današnjem srečanju. Okoljski minister napoveduje monitoring, na podlagi katerega bodo sprejeli ukrepe:

Na sestanku so torej obravnavali več tem in dobili tudi nekaj konkretnih odgovorov, kako ga je komentiral župan občine Šentjur Marko Diaci?

Prihodnji teden v Šentjurju pričakujejo še obisk ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca. (AD)