avgust 10, 2022

Skrivala je dragocene freske, zdaj so končno na ogled

Obnova šmarske župnijske cerkve po petih letih končana

Končana je petletna obnova šmarske župnijske cerkve, ki se je začela v letu 2017. Celovita sanacija, od tal do stropa, je vključevala obsežno sanacijo vlage v zidovih, saj cerkev stoji na močvirnatem območju, kjer je bilo nekoč manjše jezero. Danes ima cerkev nov vhodni prizidek, povsem obnovljeno notranjost in zunanjost. V zvonici so odkrili tudi edinstvene, 400 let stare freske.

Obnova šmarske župnijske cerkve je trajala pet let. Zdaj, po besedah odgovornega konservatorja Matije Plevnika, obnovljena, skupaj s cerkvijo Svetega Roka na hribu in vmesnim križevim potom s kapelicami, dopolnjuje prostorsko os, ki potrjuje termin šmarskega baroka. (Foto: Radio Štajerski val)

Župnijska cerkev Marije Vnebovzete v Šmarju pri Jelšah podobo kraja sooblikuje že skoraj 800 let. Zadnje večje obnove je bila deležna pred več kot 140 leti. Cerkev stoji na močvirnatem območju, na najnižji točki v kraju, kjer je bilo nekoč manjše jezero. Stavba je bila močno dotrajana in prepojena z vlago. Ideja o obnovi in prva pripravljalna dela so se začela v času, ko je kot župnik v Šmarju deloval Tadej Linasi, obnova je nato stekla dve leti zatem, v juliju 2017. V petih leti so sanirali vlago v zidovih, porušili so staro zakristijo, prizidali nov vhodni del, z reliefom in portalom. To je omogočilo, da so razširili tudi kor, kjer so obnovili in povečali orgle. Cerkev ima talno gretje, nove tlake, stavbno pohištvo, novo električno napeljavo, razsvetljavo in ozvočenje. Obnovili so tudi zunanjost cerkve in zvonik. Naložba je stala okoli milijon evrov in pol, od tega je dobrih 200 tisočakov prispevala šmarska občina, 34 tisoč evrov je za dela v zvonici prispevalo kulturno ministrstvo, razliko pa predstavljajo donacije župljanov in njihovo prostovoljno delo ter donacije v obliki materiala. Šmarski župnik Damjan Ratajc razlaga:



Ratajc pravi, da sta bila ključna pri petletni obnovi sodelovanje in angažiranost vseh:



Odgovorni restavrator prenove Matija Plevnik (levo) in župnik Damjan Ratajc.

Obnova skoraj 800 let stare župnijske cerkve Marije vnebovzete v Šmarju je v zvonici odkrila tudi edinstvene, 400 let stare freske. Odgovorni konservator prenove Matija Plevnik iz celjske enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine o njej pravi:



Zvonica s 400 let starimi freskami.

Freske sta ustvarili dve roki, mojstra slikarja in njegovega pomočnika.


O freskah ter vzponih in padcih pri obnovi Plevnik pravi še:



Restavratorke so freske obnavljale kar 9 mesecev.

Dodajmo še, da je obnova prinesla tudi zbornik, pod katerega se je kot urednik podpisal nekdanji dolgoletni župan Občine Šmarje pri Jelšah in direktor Knjižnice Šmarje Jože Čakš. V njem je v sliki in besedi zajeta petletna obnova župnijske cerkve Marija na jezeru in hkrati, kot je Čakš zapisal v uvodu: „prispevek k obeležbi pomembnega zgodovinskega dogodka, kar obnova šmarske cerkve je.“

V Šmarju je ob zaključku pomembnega projekta ter bližajočem se verskem prazniku ves teden slovesno. V ponedeljek so pripravili fotografski sprehod skozi petletno obnovo cerkve, včeraj je restavratorka Jerneja Kos predstavila novo odkrite freske, nocojšnji večer v cerkvi prinaša koncert sopranistke Andreje Zakonjšek Krt in organista – baritonista Primoža Krta. V četrtek se bo začela duhovna priprava na blagoslov obnovitvenih del, kjer bo vsak dan prisoten eden od nekdanjih šmarskih novomašnikov. Slavnostni teden se bo zaključil v nedeljo, 14. avgusta, ko bo obnovljeno cerkev dopoldne slovesno blagoslovil celjski škof dr. Maksimiljan Matjaž. Še nekaj fotografij obnovljene šmarske župnijske cerkve si poglejte v spodnji galeriji. (NS)