september 25, 2018

Slavje v občini Šentjur

Občina Šentjur je sinoči proslavila občinski praznik. Nagradila je najzaslužnejše občane. Priznanja so tokrat prejeli glasbenik, vinogradnik in gospodarstvenik, župan Marko Diaci pa je podelil tudi posebno, županovo priznanje. Na slovesnosti je zapel tudi legendarni New Swing Quartet.

Poleg priznanj občine v Šentjurju vsako leto nagradijo tudi najboljše učenke in učence vseh šol v občini. (Foto:Štajerski val)

Tokrat le moški nagrajenci
Šentjurčani so slovesnost pripravili prav na dan, ko slavi njihova občina, 24. september. Tokrat je bila v športni dvorani Hruševec. V središču pozornosti pa občinski nagrajenci. Naziva častni občan in Ipavčeve plakete tokrat niso podelili, zakaj, smo že pisali, preberite TUKAJ. Je pa župan Marko Diaci izročil tri priznanja občine. Prvega je prejel mlad uspešen in prodoren glasbenik Peter Tovornik, instrumentalist, skladatelj, pedagog in umetniški vodja, ki se je podpisal že pod več kot 400 kompozicij in aranžmajev:

 

Drugo priznanje je šlo v roke Franca Pevca, poklicno povezan z železnico, sicer pa že 18 let tajnik šentjurskega vinogradniškega društva, aktiven je v Krajevni skupnosti Šentjur Rifnik, izjemno je zaslužen tudi za vzpostavitev vinske kleti v Šentjurju:

 

Priznanja se je razveselil tudi Zdenko Horvat, nekdaj uspešen podjetnik, ki pa je še danes kljub upokojitvi na čelu šentjurske območne obrtno-podjetniške zbornice:

V spomin na Benjamina Ipavca
Župan Marko Diaci se je odločil, da letos podeli tudi posebno, županovo priznanje. Dobil ga je dr. Ludvik Karničar, najbolj zaslužen za to, da so v avstrijskem Gradcu letos postavili velik marmorni nagrobnik v spomin na velikega šentjurskega skladatelja in zdravnika Benjamina Ipavca. »Benjamin Ipavec je veliko časa deloval v Gradcu in ob letošnji 110. obletnici od njegove smrti smo mu na graškem pokopališču postavili spomenik. Glavni pobudnik tega in lahko rečem tudi financer je bil prav dr. Karničar. Mislim, da je to velik dosežek in da si tak človek, ki prenaša dober glas o Šentjurju in o slovenstvu v svet, zasluži takšno priznanje,« o županovem priznanju pravi župan Marko Diaci. Ludvik Karničar pa:

 

Glasba za dušo
Slavnostno akademijo ob prazniku so z glasbo popestrili Big band Šentjur pod vodstvom Žige Vešligaja ter prav posebni gostje – skupina New Swing Quartet, ki je pred petimi desetletji svojo pot začela prav v Šentjurju, na Resevni. V Zgornjem trgu pa ji je danes posvečena tudi spominska soba. Zapela in navdušila je, čeprav so tokrat na oder stopili le trije člani, Oto Pestner je zaradi bolezni namreč moral ostati doma. S pesmijo Slovenec sem Gustava Ipavca je navdušila tudi domača skupina 7 de'ci. (AD)

New Swing Quartet