junij 20, 2022

Slovenija in Hrvaška skupaj proti naravnim nesrečam

V Rogatcu so pod okriljem Razvojne agencije Sotla predstavili čezmejni projekt “Nadgradnja sodelovanja in partnerstva nujnih služb Krapinsko-zagorske županije in Savinjske regije CRO-SI-SAFE”. Cilj projekta, v katerem med drugim sodelujejo tudi Zagorska razvojna agencija, Krapinsko-zagorska županija in občina Rogatec, je poskrbeti za boljšo pripravljenost pri vse pogostejših naravnih nesrečah.

Projektni partnerji ob predstavitvi projekta na dvorcu Strmol: direktorica Razvojne agencije Sotla Bojana Žaber. Župan občine Rogatec Martin Mikolič, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar in direktorica Zagorske razvojne agencije Karolina Barilar. (Foto: Radio Štajerski val) (Foto: Radio Štajerski val)

Kmalu čezmejni protokol in višja raven znanja reševalnih služb
Projekt „Nadgradnja sodelovanja in partnerstva nujnih služb Krapinsko-zagorske županije in Savinjske regije CRO-SI-SAFE” se izvaja v programu čezmejnega sodelovanja INTERREG V-A SLOVENIJA – HRVAŠKA 2014-2020. Za izvedbo projekta bo kot vodilni partner skrbela Zagorska razvojna agencija, v projektu sodelujejo še trije partnerji: Razvojna agencija Sotla, Krapinsko-zagorska županija in občina Rogatec, ter osem pridruženih projektnih partnerjev. Cilj je nadgradnja čezmejnega partnerstva nujnih služb in vzpostavitev skupnega protokola čezmejne CRO-SI-SAFE ekipe, s čimer želimo nadgraditi sodelovanje služb civilne zaščite in okrepiti pripravljenost za nepredvidene nesreče na območju Krapinsko-zagorske županije in Savinjske regije, razlaga direktorica Razvojne agencije Sotla Bojana Žaberl:

Neposredni rezultati projekta CRO-SI-SAFE bo vzpostavljena ekipa z opredeljenim protokolom sodelovanja in višja raven znanja in veščin lokalnih reševalnih služb, napoveduje Bojana Žaberl:


Projektni partnerji so v Rogtcu izpostavili potrebo po večji oprativni povezanosti služb za nujne primere na čezmejnem območju Hrvaške in Slovenije. (Foto: Radio Štajerski val)

V Rogatcu izkustvena soba, gasilsko dvigalo in vozilo za civilno zaščito
Župan občine Rogatec Martin Mikolič je ob predstavitvi projekta izpostavil, da so načrtovane aktivnosti v luči vse pogostejših naravnih nesreč, kot so močna neurja, poplave itd, zelo aktualne. Poudaril je, da je glavni namen izobraževanje prebivalcev in nadgradnja čezmejnega partnerstva nujnih služb in vzpostavitev skupnega protokola čezmejne CRO-SI-SAFE ekipe, saj naravne nesreče zahtevajo hiter in spreten odziv reševalnih služb in ustrezno ravnanje širše javnosti.

Občina Rogatec bo v sklopu projekta v trškem jedru Rogatca dobila izkustveno sobo, vozilo za civilno zaščito in 16 metrov visoko gasilsko dvigalo, ki bo služilo za gašenje požarov na čezmejnem območju, napoveduje Mikolič in dodaja, da vrednost napovedanih projektnih vlaganj v njihovi občini znaša približno 240 tisoč evrov.

Projekt bo trajal eno leto, in sicer od 1. junija letos do konca maja 2023. Aktivnosti bodo stale 739 tisoč evrov, od tega bo slabih slabih 629 tisoč evrov sofinanciral Evropski sklad za regionalni razvoj. (SP)