januar 4, 2018

Slovenski turizem podira rekorde

Za slovenski turizem je bilo leto 2017 že četrto rekordno leto, približali smo se 12 milijonom turističnih prenočitev. Slovenija je med turisti vse bolj priljubljena kot zelena, aktivna in zdrava destinacija. O turizmu smo se pogovarjali z direktorico Slovenske turistične organizacije Majo Pak.

V naši deželi je nešteto čudovitih kotičkov, tale je z Bohinja. (Foto: Aleš Krivec)

Velik porast tujih turistov
Slovenski turistični delavci si manejo roke. Slovenski turizem je namreč že do novembra presegel lansko rekordno leto. Po besedah direktorice Slovenske turistične organizacije (STO) Maje Pak so v prvih 11-ih mesecih našteli več kot 11 milijonov turističnih prenočitev, kar je za dobrih 11 odstotkov več kot lani. Povečal se je zlasti obisk tujih gostov. "V zadnjem letu je bila naša država najbolj priljubljena med gosti iz Avstrije, Italije, Nemčije in Hrvaške. Razveseljivo je, da se po nekaj letih znova vračajo Rusi," pravi Pakova in poudarja, da se bo porast gostov odražal tudi v bogatejši državni malhi. Vanjo se je lani samo od tujih turistov nabralo več kot 2,3 milijarde evrov.

Cilj: destinacija za 5-zvezdična doživetja
Dobri rezultati v turizmu so po besedah Maje Pak splet različnih okoliščin. "Od tega, da Slovenija postaja vse bolj atraktivna turistična destinacija, da smo v zadnjem obdobju investirali v promocijo turizma največ doslej, zagotovo tudi gospodarska rast na naših najpomembnejšiuh trgih, povezovanje vseh ključnih akterjev v turizmu, zaradi varnosti se turistični tokovi spreminjajo, zagotovo je bila Slovenija v tem obdobju deležna pozornosti svetovnih medijev," pojasnjuje Pakova in dodaja, da so pred nami novi turistični izzivi, ki jih že naslavlja nova turistična strategija. Ta je usmerjena v razvoj Slovenije kot zelene, aktivne in zdrave destinacijo za butična, 5-zvezdična doživetja. Podrobneje Maji Pak prisluhnite v spodnjem posnetku. (SP)

Datoteke

Maja Pak o uspehih slovenskega turizma