junij 19, 2022

Šmarje ob prazniku v znamenju športa, kulinarike in glasbe

Rokov tek po šmarskih bregih ter srečanje godb

Včeraj je bilo Šmarje pri Jelšah športno obarvano. Rokov tek po šmarskih bregih, ki je združil dva že dobro poznana dogodka – Rokov tek in Tek po Šmarskih bregih – je pritegnil tekače in tekačice tako iz bližnje okolice kot tudi ostalih delov Slovenije. Tekaške proge so bile zaradi svoje raznolikosti namenjene vsem.

Krpanov tek so poimenovali zahteven tek do cerkve Svetega Roka. (Foto: Štajerski val)

Tekli tudi po strmi kalvariji
Središče dogajanja je bila ploščad pred kulturnim domom, kjer je bilo dopoldne poskrbljeno za najmlajše. V teku na 300 metrov so se lahko preizkusili predšolski otroci. Nekoliko starejšim je bila namenjena proga na 600 metrov.

Posebej zanimiv je bil Krpanov vzpon do cerkve svetega Roka. Tek ob trasi kalvarije je bil zaradi klanca in vročega vremena precejšen izziv. Na cilju vzpona smo pred mikrofon ujeli nekaj tekačev:





V poznejših popoldanskih urah je sledilo še kolesarjenje po šmarski občini in tek za najstnike. Zadnji pa je bil na vrsti Jagrov tek, ki je del Štajersko Koroškega pokala v tekih 2022. Zaradi tekmovalne narave je bil ta namenjen še posebej rekreativnim tekmovalcem in pohodnikom.

Nastopile so godbe na pihala
V Šmarju pa niso poskrbeli le za športno dogajanje, pač pa so lahko obiskovalci na ploščadi pred kulturnim domom prisluhnili tudi Mednarodnemu srečanju godb. Pogovarjali smo se z Borutom Lorgerjem, dirigentom šmarske godbe:



Srečanje, ki bi moralo biti sicer v jeseni, so letos prestavili na dan Rokovega teka po šmarskih bregih, da bi obiskovalcem ponudili še dodatno popestritev. Tokrat so se predstavile štiri godbe, po Lorgerjevih besedah pa je bilo vseh godbenikov približno 150.


Že v petek Šmarska noč z Big Foot Mamo
Sicer pa je je bil v Šmarju pri Jelšah, ki v juniju obeležuje svoje občinski praznik, pester že tudi petek. Med drugim so na slavnostni akademiji podelili občinska priznanja in nagrade, lokalni gostinci so razvajali brbončice na odprti kuhinji, vrhunec Šmarske noči pa je bil koncert skupine Big Foot Mama.
Plaketo šmarske občine je prejel vinogradnik Franc Namurš, priznanji politik Vinko Gorenak in vinogradnik Jože Tratenšek, denarno nagrado pa Društvo konjenikov Sveti Štefan.

Še nekaj fotoutrinkov vidite v spodnji galeriji. (KK)