januar 24, 2023

Sneg še povzroča težave, na Planini in Kalobju pouk na daljavo

Snežne razmere še vedno kažejo zobe. Poleg težav v prometu pristojne službe poročajo tudi o težavah na energetski infrastrukturi, na OŠ Planina pri Sevnici in POŠ Kalobje pa so se zaradi razmer odločili za pouk na daljavo.

Snežne razmere na Planini pri Sevnici v občini Šentjur. (Foto: Štajerski val)

Previdno na cestah!
Težave zaradi snega so bile včeraj in tudi še danes na cestah, predvsem v nekoliko višje ležečih predelih ter na klancih. "Danes ponekod promet za krajši čas ovirajo predvsem drevesa, ki se pod težo snega podirajo na vozišča. Vsem voznikom še vedno svetujemo posebno previdnost," sporočajo iz Policijske uprave Celje ter voznike pozivajo k primerni varnostni razdalji, ki je v takšnih situacijah še posebej pomembna. Pred vožnjo je tudi treba temeljito očistiti vozila, na pot se je treba odpraviti pravočano in nikakor brez zimske opreme. Obvezno je tudi, kot pravijo, vnaprej preveriti prometne razmere na relaciji, kamor se odpravljate.


Na zemljevidu Uprave za zaščito in reševanje so z zeleno barvo označena območja, kjer so sneženje, deževje in veter povzročali največ težav. (Foto: SPIN)

Težave tudi na električnem omrežju
Marsikje po naših krajih so se včeraj spopadali tudi z izpadi električne energije; Elektro Maribor poroča o več kot 5.000 izpadih na njihovem območju, tudi na Pohorju, v Poljčanah in Zbelovem. Popravila otežuje težen sneg, ki zaradi lomljenja vej predstavlja dodatno nevarnost za delavce Elektra. S podobnimi težavami se sooča tudi Elektro Celje, kjer so včeraj na območju Kozjanskega beležili preko 240 izpadov elektrike, to jutro je bilo na celotnem območju, ki ga pokriva Eleketro Celje, brez elektrike okoli 1800 uporabnikov. Iz podjetja ob tem pozivajo, naj se oskrbovanci izogibajo poškodovanim območjem in se električnih sestavnih delov ne dotikajo oz. z njimi ravnajo, kot da so pod napetostjo.

Gasilci so se v več občinah v naših krajih soočali tudi z odstranjevanjem podrtih dreves s cest. Na Cesti v Laško v Celju je drevo celo ogrožalo stanovanjsko hišo. Celjski poklicni gasilci so opravili ogled kraja in stanovalcem zaradi nevarnosti podrtja drevesa odsvetovali nadaljnje bivanje. Obvestili so Civilno zaščito Celje, ki je stanovalcem ponudila nadomestno bivanje. V občini Makole pa je v naselju Štatenberg močan veter podrl drevo na kmetijski objekt in ga močno poškodoval. Iz občin Rogaška Slatina in Šmarje pri Jelšah pa so poleg težav zaradi snega poročali tudi o nekaj težavah zaradi poplav in meteorne vode.

Na Planini in Kalobju danes pouk na daljavo
Debela snežna odeja je na Planini pri Sevnici v Občini Šentjur sinoči blokirala kar nekaj cest, količine snega niso uspele prebiti niti plužne službe. Krajevna skupnost Planina pri Sevnici je sporočila, da bodo ponovno poskusili danes. Zaradi razmer je danes pouk moten tudi na planinski osnovni šoli, razlaga ravnateljica Matejka Zendzianowsky:

Kot dodaja ravnatejica, se zadeve sicer umirjajo, zato za jutri pouk znova načrtujejo v učilnicah. Vračanje v šolo z jutrišnjim dnem načtrujejo tudi na Podružnični osnovni šoli Kalobje, kjer pouk na daljavo poteka tudi za kalobške učence višjih razredov, ki se vozijo na matično šolo v Hruševec. Na Kalobju je danes zaprt tudi vrtec, v Dobju pa pouk v učilnicah poteka le za mlajše učence, starejši se izobražujejo na daljavo.

Vremenoslovci napovedujejo, da bodo danes še občasne padavine, jutri pa naj bi ponehale. (ViP)