marec 6, 2021

Sobivanje mora biti prijetno za psa, skrbnika in mimoidoče

Ljudje nosijo odgovornost za svoje pse. Zagotoviti morajo, da je sobivanje v istem okolju prijetno tako zanje kot za ljudi, ki jih na sprehodih srečujejo. Policisti so te dni prejeli več opozoril o psih brez nadzora. Kdaj pa lahko skrbnike psov doleti kazen?

Pes mora biti v urbanem okolju na povodcu, pravijo policisti in vodnik v šoli za pse. (Foto: Pixabay)

Precej pogosto na našem radiu preberemo obvestilo, da od doma sami odtavajo psi. Prejšnji teden so na to opozorili tudi policisti Policijske uprave Celje. Zapisali so, da so prejeli več opozoril na pse, ki so se brez skrbnikov gibali v parkih, na sprehajalnih poteh ali v stanovanjskih naseljih, obravnavali so tudi posamične primere ugrizov psov. "Primeri niso pogosti, se pa pojavljajo praktično na celotnem območju Policijske uprave Celje. Največkrat se zgodi, da psi pobegnejo skrbnikom in se potikajo po okolici. Obravnavali smo tudi primere, ko so povzročili prometne nesreče. Večkrat skrbniki peljejo pse na sprehod brez povodcev in pride do ugrizov drugih psov, redkeje tudi občanov," so nam pojasnili.

Kdaj skrbnika psa lahko doleti kazen?
Vsak skrbnik psa ima zakonsko in moralno odgovornost, ob tem pravi vodnik v Kinološkem društvu Celje Dušan Lobe. Zakonska odgovornost pomeni:



Če se pes po urbanem okolju sprehaja brez skrbnika ali je ob njem spuščen, lahko skrbnika doleti kazen od 200 do 400 evrov, navaja celjska policijska uprava. Kazni so višje, med 800 in 1200 evri, če predpisov ne upoštevajo skrbniki nevarnih psov. To so psi, ki so enkrat že ugriznili drugo žival ali človeka in so vpisani v register nevarnih živali. Kaj vpis v ta register pomeni, pojasnjuje Dušan Lobe:

Vhod pa mora biti označen z opozorilnim znakom, še pravijo policisti. Če pride do še drugega ugriza, pa so ukrepi še bolj drastični, pravi Lobe:

Socializacija je zelo pomembna
Tako Lobe pojasnjuje zakonsko odgovornost skrbnika psa. Moralna odgovornost pa obsega zlasti šolanje psa. S tem pes po Lobetovih besedah na okolico reagira umirjeno, saj se je ne boji. Tako pa lahko skrbnik in pes bolj prijetno sobivata z ljudmi, ki jih srečujeta, pa se psa morda bojijo. Lobe ob tem opozarja, da so skrbniki v tem primeru dolžni preprečiti vsak stik psa z mimoidočimi – tudi če je pes dobro socializiran in miren.

Najboljši čas za socializacijo psa je po njegovih besedah dokler pes ne dopolni štiri mesece. Prav zato so v Kinološkem društvu Celje še bolj veseli, da lahko spet opravljajo tečaje – v minulih mesecih so jih morali namreč zaradi protikoronskih ukrepov prekiniti. Lobe ob tem opozarja:

Nadaljevanja dela z okoli 60 tečajniki v različnih tečajih so še bolj veseli, saj, kot pravi Lobe, protikoronski ukrepi za takšna društva kljub prepovedi opravljanja dejavnosti niso predvideli pomoči. (TMG)