julij 14, 2020

Solidarnostni dodatek tudi za hrvaške upokojence

Občina Rogatec v sodelovanju z ministrstvom za delo in ZPIZ-om išče rešitve za izplačilo enkratnega solidarnostnega dodatka in letnega dodatka za upokojence, ki so nekoč delali na Hrvaškem, in omenjenih dodatkov niso prejeli ali so jih prejeli le delno.

Na delovnem srečanju v prijetnem ambientu dvorca Strmol: (Foto: fb Janez Ciglar Kralj)

Država je v sklopu protikoronskih zakonov upokojencem izplačala enkratni solidarnostni dodatek, a se je zapletlo pri izplačilu upokojencem, ki so nekoč delali na Hrvaškem ali v drugih republikah nekdanje Jugoslavije. Nekateri namreč dodatka niso dobili. V občini Rogatec, kjer so mnogi občani nekoč delali v sosednji Hrvaški, so se zato upokojenci obrnili na občino. Rešitve za odpravo zapleta so pristojni iskali na petkovem srečanju v Rogatcu, kjer so se sestali minister za delo, družino in enake možnosti Janez Cigler Kralj, direktor Zavoda za invalidsko in pokojninsko zavarovanje (ZPIZ) Slovenije Marjan Papež in župan Rogatca Martin Mikolič. Slednji je za naš radio povedal:



Tisti, ki so delno delali na Hrvaškem, delno pa v Sloveniji, so namreč glede na delovno dobo v Sloveniji prejeli le sorazmeren delež solidarnostnega dodatka. Mikolič je ob tem spomnil, da so pred približno desetimi leti nekatere pravice za te upokojence že uredili, med drugim letni dodatek, varstveni dodatek in postrežnino. Vendar pa določene neenakosti med slovenskimi in hrvaškimi upokojenci še ostajajo, npr. izplačilo sorazmernega deleža letnega dodatka. O rešitvah pa Mikolič pravi:



Na srečanju z ministrom za Cigler Kraljem so v Rogatcu govorili tudi o potrebnih naložbah za starejše. Želja občine je, da bi v prihodnjih letih v sodelovanju z Domom upokojencev Šmarje pri Jelšah v lokalnem okolju zgradila manjšo enoto doma upokojencev, ki bi bila namenjena predvsem občanom občine Rogatec z okolico. Ministrstvo je pobudi naklonjeno, a vse bo odvisno od zagotovitve virov financiranja. (SP)