julij 6, 2019

Stolp na Rudnici tudi uradno odprt

Občina Podčetrtek je bogatejša za novo vročo turistično točko – Stolp zdravja in veselja. 40 metrov visok razgledni stolp iz 38 ton težke jeklene konstrukcije stoji tik pod vrhom 622 metrov visokega Silavca, od koder je lep pogled na Kozjansko in Obsotelje ter sosednjo Hrvaško.

Stlop na Rudnici nova vroča turistična točka občine Podčetrtek (Foto: Radio Štajerski val)

Težak 38 ton, sprejme do 60 obiskovalcev 
Občina Podčetrtek si je za razgledni stolp prizadevala že več kot 10 let, a s solastnikom prvotno predvidene lokacije ni uspela doseči dogovora, zato je stolp postavila na drugi lokaciji, na območju državnih gozdov, meter pod vrhom 622 metrov visokega Silavca. Kot kaže, bo stolp postal nova vroča točka občine, saj je bil dobro obiskan že pred uradnim odprtjem. "Stolp ima zadnjo razgledno točko na 36 metrih, za njegovo izgradnjo smo porabili okoli 100 m3 betona, 4 tone armature in 38,6 ton jekla," je na današnjem odprtju povedal župan Podčetrtka Peter Misja.

Na vrh stolpa vodi 185 stopnic. Zaradi močne konstrukcije bi lahko naenkrat sprejel tudi do 300 gostov naenkrat, vendar bo zaradi zagotovitve čimvečje varnosti omejitev največ 60 obiskovalcev. 

 Marsikdo si ne upa na vrh, vendar se splača, razgled je izjemen. (Foto: Radio Štajerski val)

Na odlični lokaciji na stičišču pešpoti
Do razglednega stolpa je urejen dostop tako za sprehajalce kot za vozila. Občina je namreč hkrati z gradnjo stolpa na Rudnici uredila kar nekaj cest s parkirišči, prav tako je v sodelovanju s planinskimi društvi dodatno uredila in označila okoliške pešpoti, razlaga Misja. 

Misja pričakuje, da bo nova turistična zanimivost na Rudnici z urejenimin pešpotmi razbremenila turizem v Podčetrtku in Olimju. Novosti so stale dobrih 210 tisoč evrov. Občina Podčetrtek jih plačala z denarjem, zbranim od turističnih taks. Obiskovalci, ki smo jih srečali na otvoritvi, menijo, da je bila postavitev stolpa odlična zamisel in so nad novo turistično atrakcijo navdušeni. Že kmalu, točneje 24. avgusta, si jo bomo od blizu ogledali tudi radijci Štajerskega vala in naši prijatelji, prijave na pohod so možne TUKAJ. O atrakciji pa še več v spodnjem posnetku. (SP)

 

Datoteke

Obiskovalci o novem stolpu