januar 24, 2021

KORONAVIRUS: Janša: v Sloveniji en uraden primer angleškega seva koronavirusa

Slika v boju proti novemu koronavirusu se počasi vendarle izboljšuje, vlada rahlja ukrepe. Dogajanje spremljamo na tej novici in tudi v informativnih oddajah Štajerskega vala. 

Covid-19 še grozi. (Foto: Pixabay)

NEDELJA, 24. 1. 2021

SLOVENIJA - Premier Janez Janša je na novinarski konferenci dejal, da je doslej v Sloveniji en uraden primer okužbe z angleškim sevom novega koronavirusa. Vnesel ga je državljan Kosova, ki je včeraj prišel iz Belgije. "Prišel je s testom, ki je bil negativen. Pozneje se je odkrilo, da je imela ta oseba pozitivnega in negativnega. Na mejah je kazal negativnega," je dejal Janša. Da bi lahko bila okužena z novim koronavirusom, sumijo še v dveh primerov, a to še ni potrjeno. Laboratoriji bodo ta sev preverjali tudi v starih, že opravljenih testih.
Janša je ob tem še dejal, da se epidemiološka slika ne umirja, pač pa spet nekoliko slabša.
"Potrebna je skrajna previdnost. V naslednjem tednu odpiramo šole. Odpiranje šol bo varno samo, če se bomo držali pravil," pravi. V devetih regijah se bodo šole odprle v torek, v sredo pa bo vlada znova odločala o ukrepih.


CELJSKO
- V Splošni bolnišnici Celje je hospitaliziranih 125 covid bolnikov, kar sta 2 manj kot včeraj. 16 jih potrebuje intenzivno terapijo, 10 so jih odpustili.


SLOVENIJA
- Kot sporoča Vlada, bo to popoldne premier Janez Janša spregovoril o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19, predvsem o
pojavu angleškega seva virusa v Sloveniji ter s tem povezanih ukrepov, ki jih je potrebno sprejeti.

SLOVENIJA - 
Po podatkih sledilnika za covid so včeraj pri nas opravili 2140 PCR testiranj, pozitivnih je bilo 23,5 odstotka oziroma 503 testi. Hitrih antigenskih testov so odvzeli 835, pozitivnih je bilo 34 oziroma 4,1 odstotka. V Sloveniji je trenutno aktivno okuženih 18.477 državljanov. Še več podatkov je zbranih v spodnjem grafičnem prikazu.


Vir: TW Vlada RS

ŽALEC - Tudi Zdravstveni dom Žalec bo prihodnji teden v torek, sredo in petek izvajal prostovoljno brezplačno hitro testiranje na okužbo z novim koronavirusom. Urnik najdete TUKAJ.

ŠENTJUR - Zdravsteni dom Šentjur bo prihodnji teden v torek in četrtek izvajal hitra testiranja, in sicer od 14. do 18. ure. Testiranja bodo v zabojniku za zdravstvenim domom. Prihodnji teden pa bo prav tako mogoče določanje specifičnih protiteles IgG proti covidu-19. To bo v laboratoriju Zdravstvenega doma Šentjur mogoče od srede, 27. januarja, med 11. in 13. uro. Testiranja za določitev specifičnih protiteles IgG bo samoplačniško, stalo ob 20 evrov. "Pred odvzemom krvi ni potrebno, da ste tešči. Testiranje lahko opravite samo, če nimate simptomov okužbe oziroma po preteku 3 do 4 tednov po preboleli okužbi," pravijo v domu. Podrobnosti najdete TUKAJ.

ROGAŠKA SLATINA - Od sobote so lahko spet odprte knjižnice. Knjižnica Rogaška Slatina bo imela od jutri, 25. jauarja, nov urnik. Enota v Rogaški Slatini bo ob ponedeljkih in sredah od 10. do 18. ure, ob torkih, četrtkih in petkih od 8. do 15.ure, ob sobotah pa bo zaprta. Enota v Rogatcu bo medtem odprta v torek od 12. do 17. ure ter v četrtek od 10. do 15. ure. Mogoča bosta izposoja in vračilo. Podrobnosti najdete TUKAJ.

ROGAŠKA SLATINA, ŠMARJE PRI JELŠAH - Zdravstveni dom Šmarje pri Jelšah hitra testiranja izvaja v zdravstvenih postajah Šmarje pri Jelšah in Rogaška Slatina. V zdravstveni postaji v Rogaški Slatini bo od jutri, 25. januarja, nekoliko spremenjen urnik hitrega testiranja. Razlog spremembe je množično testiranje zaposlenih v šolah in vrtcih. Tako bodo testiranja v ponedeljek od 12. do 14. ure, v torek, sredo in petek od 7.30 do 10. ure ter v četrtek od 15. do 17. ure. V Šmarju pri Jelšah termini ostajajo enaki, v torek od 15. do 17. ure, preostale delovne dni pa od 12. do 14. ure. Ob sobotah so hitra testiranja le v Šmarju, od 7.30 do 9.30.

ČRNA NA KOROŠKEM - Številni so vsako leto prihajali v Črno na Koroškem, da bi pozimi zgradili svoj grad. European castle Letos to zaradi epidemije ni mogoče. Vseeno pa lahko zgradite grad. Prireditev Snezni Gradovi Kralja Matjaža so prilagodili tako, da lahko sodeluje vsak in kjerkoli. Kako, izveste TUKAJ.

SOBOTA, 23. 1. 2021

SLOVENIJA - Po anketi, ki jo je za POP TV naredila agencija Mediana, bi se v tem trenutku verjetno ali zelo verjetno cepilo skoraj 60 odstotkov ljudi, kar je trikrat več kot oktobra. Delež ljudi, ki nasprotujejo cepljenju, se je znatno zmanjšal in trenutno znaša 25 odstotkov. Cepilni potni list podpira skoraj 47 odstotkov vprašanih, nenaklonjenih mu je 38 odstotkov anketiranih.

MAKOLE - Občina Makole
je odločila, da bo pomagala vsem šolarjem, ki se med epidemijo šolajo od doma. Vsak bo lahko dobil 50 evrov. O podrobnostih pišemo TUKAJ.


CELJSKO - V Splošni bolnišnici Celje
je hospitaliziranih 127 covid bolnikov. 18 jih potrebuje intenzivno terapijo, 10 so jih odpustili. Skupno število smrti covid bolnikov v bolnišnici v drugem valu epidemije je 317.


SLOVENIJA - 
Učenci prve triade in vrtčevski otroci se prihodnji teden vračajo v šole in vrtce. Kot je znano, je vlada odločila, da se bodo morali zaposleni v vzgoji in izobraževanju pred vrnitvijo testirati na novi koronavirus. Zdaj je to tudi uradno odrejeno z objavo v uradnem listu. Kot pravi uredba, se bodo morali zaposleni testirati 24 ur pred začetkom neposrednega dela z otroki, nato pa vsakih sedem dni. Negativen izvid testiranja bodo morali sporočiti predstojniku vzgojno-izobraževalnega zavoda. Zaposlenim, ki so preboleli covid-19 in pri katerih je od ugotovljene okužbe preteklo najmanj 21 dni in največ tri mesece, se testiranja ni treba udeležiti. Potrebnost testiranj bo minister za zdravje ugotavljal vsakih 14 dni.

SLOVENIJA - Včeraj so v Sloveniji po podatkih sledilnika za covid opravili 4405 PCR testov, pozitivnih je bilo 1167 oziroma 26,5 odstotka. Hitrih testov je bilo 7545, med njimi 339 oziroma 4,5 odstotka pozitivnih. V Sloveniji je trenutno 18.667 aktivno okuženih. Preostali podatki pa v vladni infografiki:

SLOVENIJA - V regijah, ki imajo bolj ugodno epidemiološko sliko, je od danes spet dovoljenih več storitev, med drugim v avtomehaničnih delavnicah, kmetovalci bodo lahko svoje izdelke prodajali na premičnih stojnicah in specializirane prodajalne z otroškim programom.

SLOVENIJA, CELJE, ZREČE - V regijah z boljšo epidemiološko sliko, kjer je tudi Savinjska, se lahko spet odprejo smučišča. A le za smučarje iz regije, v kateri je smučišče, in z negativnim testom na covid-19. Začetek smučarske sezone so nestrpno pričakovali tudi na Celjski koči, ki je eno nižje ležečih smučišč v državi. Dopoldne odpirajo otroški poligon in vlečnico Celjska koča 1. Smučanje pa se začenja tudi na Rogli, na vlečnicah Uniorček 1 in 2, Košuta, Jasa in štirisedežnica Planja. Testiranj na koronavirus na smučišču ne zagotavljajo, zato morate imeti potrdilo o negativnem testu s sabo, med drugim teste izvajajo v Zdravstvenem domu Slovenske Konjice v soboto in nedeljo med 7. in 8. uro zjutraj, od ponedeljka do četrtka pa med 13. in 14. uro. 

SLOVENIJA - od danes so spet lahko odprte knjižnice, muzeji in galerije, a le v devetih statističnih regijah z bolj ugodno epidemiološko sliko. Med njimi sta tudi Savinjska in Podravska regija. V Združenju splošnih knjižnic pravijo, da so knjižnice na spremembe v novem odloku dobro pripravljene. Kot je znano, je v zadnjih tednih v knjižnicah potekala le brezstična izposoja gradiva, ki so ga uporabniki morali naročiti vnaprej. Prevzem je potekal zunaj. Odslej bo izposoja spet mogoča v zaprtih prostorih. Še vedno pa obiskovalci ne bodo smeli brskati med knjižnimi policami - gradivo bodo morali tudi zdaj predhodno naročiti. Zaprte ostajajo čitalnice.

PETEK, 22. 1. 2021

SLOVENIJA - V ponedeljek bodo testirali vzgojitelje ter učitelje prvih treh razredov osnovne šole v regijah, kjer epidemiološka slika omogoča, da vrtci in šole znova odprejo vrata. Generalna direktorica direktorata za javno zdravje Vesna Kerstin Petrič je ob tem pojasnila, da noben medicinski postopek ne more biti obvezen, če tako ne določa zakon. A dodala je, da učitelji, ki se ne bodo testirali na novi koronavirus, ne bodo mogli v živo izvajati pouka, pač pa bodo morali izvajati druge naloge od doma. "Testiranje bo potekalo skladno z dogovorom med šolo in zdravstvenim domom, o tem kdaj in kje naj se zglasijo vzgojitelji in učitelji pa jih bo obvestilo vodstvo njihove šole," je še dejala.

SAVINJSKA IN PODRAVSKA REGIJA - V Sloveniji je trenutno nekaj čez 19.014 aktivnih okužb z novim koronavirusom. V Savinjski regiji so včeraj največ novih okužb odkrili v občini Celje, 24. V Velenju so potrdili 15 novih primerov, v Žalcu 13, Šmarju pri Jelšah, Laškem in Šentjurju po 12, v Rogaški Slatini 10, Slovenskih Konjicah 7, v Kozjem in Poljčanah po 4, v Slovenski Bistrici 3, Zrečah in Podčetrtku po 2, Rogatcu in Dobju pa po enega. V Podravski regiji je bilo največ pozitivnih v Mariboru, 55, in na Ptuju 18.

CELJE - V Splošni bolnišnici Celje je hospitaliziranih 126 covid bolnikov, 15 jih potrebuje intenzivno terapijo, 13 so jih odpustili. Doslej je v bolnišnici umrlo 316 bolnikov z novim koronavirusom.

ROGLA - Smučarnje se jutri začenja tudi na Rogli. Med 9. in 16. uro se bodo smučarji lahko spustili po progah, delovale bodo vlečnice Uniorček 1 in 2, Košuta, Jasa in štirisedežnica Planja. Odrasli bodo za celodnevno vozovnico odšteli 25, otroci pa 17 evrov. Bo pa smučanje dovoljeno le za tiste, ki bodo predložili negativni test na covid-19, ki ni starejši od 24 ur. V Uniturju pravijo, da je brezplačno hitro testiranje mogoče v Zdravstvenem domu Slovenske Konjice, od ponedeljka do četrtka med 13. in 14. uro ter v soboto in nedeljo med 7. in 8. uro. Testiranja izvajajo tudi drugi zdravstveni domovi v regiji.

SLOVENIJA - V Sloveniji je bilo včeraj ob 11.149 testiranjih potrjenih 1.439 novih okužb s covidom-19, je sporočila vlada. Pozitivnih je bilo 12,9 % testiranih. Na bolnišničnem zdravljenju je 1.140 oseb, od tega 185 na intenzivni negi. Včeraj je umrlo 25 s covidom-19.

ROGAŠKA SLATINA, ŠMARJE PRI JELŠAH - Zdravstveni dom Šmarje pri Jelšah hitra testiranja izvaja v zdravstvenih postajah Šmarje pri Jelšah in Rogaška Slatina. V zdravstveni postaji v Rogaški Slatini bo od ponedeljka, 25. januarja, nekoliko spremenjen urnik hitrega testiranja. Razlog spremembe je množično testiranje zaposlenih v šolah in vrtcih. Tako bodo testiranja v ponedeljek od 12. do 14. ure, v torek, sredo in petek od 7.30 do 10. ure ter v četrtek od 15. do 17. ure. V Šmarju pri Jelšah termini ostajajo enaki, v torek od 15. do 17. ure, preostale delovne dni pa od 12. do 14. ure. Ob sobotah so hitra testiranja le v Šmarju, od 7.30 do 9.30.

ŠMARJE PRI JELŠAH - Naslednji teden, v torek, se bodo v devetih regijah z boljšo epidemiološko sliko odprli vrtci za vse otroke, a pod strogimi ukrepi NIJZ-ja. Kako bo to organizacijsko izvedljivo, marsikje še ni jasno. Kako se bodo organizirali, smo preverili v Vrtcu Šmarje pri Jelšah. Preverite TUKAJ.  

CELJE
- Kot je znano, se v regijah z boljšo epidemiološko sliko, med katerimi je tudi savinjska, z jutrišnjim dnem lahko odprejo smučišča. Začetek smučarske sezone, ki tokrat ne zamuja zaradi pomanjkanja snega, ampak zaradi epidemije, so nestrpno pričakovali tudi na Celjski koči, ki je eno nižjeležečih smučišč v državi. Bele strmine nad Celjem v teh dneh pokriva med 30 in 40 centimetrov debela odeja kompaktnega snega. Jutri bodo tako lahko odprli otroški poligon in vlečnico Celjska koča 1. Ob tem opozarjajo, da bo pri obisku smučišča ob nakupu smučarske vozovnice treba pokazati negativen test na covid-19 in upoštevati vse ostale zaščitne ukrepe. Cene vozovnic sicer ostajajo takšne kot v preteklih sezonah.

ČETRTEK, 21. 1. 2021

SLOVENIJA - Od sobote bodo spet dovoljene nekatere storitve. Poleg nujnih, ki že lahko delujejo, sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Simon Zajc, našteva delovanje še za:

PODEČTRTEK - V devetih od dvanajstih regij prihodnji teden odpirajo osnovne šole za učence prvega triletja in vrtce. Med njimi sta tudi Savinjska in Podravska regija. Ravnateljica OŠ Podčetrtek Sonja Švajger povratek otrok v šole pozdravlja, saj na šoli ugotavljajo, da vsi učenci nimajo spodbudnega domačega okolja in so razlike med njimi vedno večje. Podrobnosti pa TUKAJ.

SLOVENIJA, ROGAŠKA SLATINA - Od sobote bodo v 9-ih statističnih regijah z boljšo epidemiološko sliko smučišča spet lahko zagnala žičniške naprave. Upravljalci bodo morali na vstopu na smučišče zagotoviti hitro testiranje. Če tega ne morejo zagotoviti, pa bodo morali smučarji predložiti negativen rezultat hitrega testa, ki je bil opravljen v Sloveniji in ni starejši od 24 ur. Testa ne bo treba predložiti otrokom, starim do 12 let ter profesionalnim športnikom in trenerjem. Na najnižje ležečem smučišču v državi, Janina v Rogaški Slatini, imajo dovolj snega, pravi Leopold Fürlinger:

O izvajanju hitrih testov pa:

Še vedno pa ne bo dovoljena gostinska ponudba ob smučiščih.

SAVINJSKA IN PODRAVSKA REGIJA - V Savinjski in Podravski regiji je bilo včeraj največ novih okužb znova v občini Celje, 33, sledita Šmarje pri Jelšah z 19 novo odkritimi primeri in Šentjur z 18 primeri. Nove okužbe so potrdili tudi v občinah Slovenska Bistrica, Vojnik, Rogaška Slatina, Zreče, Žalec, Laško, Kozje, Dobrna, Podčetrtek, Vitanje, Štore, Poljčane, Oplotnica, Bistrica ob Sotli in Dobje. Največ aktivnih okužb v Savinjski regiji je trenutno v občinah Celje in Žalec, v Podravski pa v občinah Maribor in Slovenska Bistrica. Podrobne številke najdete TUKAJ

SLOVENIJA - V regijah z ugodnejšo epidemiološko sliko, kjer sta tudi savinjska in podravska regija, se bodo v torek v šole vrnili učenci prvih treh razredov osnovne šole. Ministrica za izobraževanje Simona Kustec pojasnjuje, kakšno bo vračanje:

Odpirali se bodo tudi vrtci. V ponedeljek bodo tako testirali učitelje in vzgojitelje. Vsi učitelji in vzgojitelji bodo morali nositi maske, učenci pa si jih bodo nadeli, ko ne bodo v svoji učilnici. Prostore bo potrebno redno zračiti in razkuževati. Kustečeva je pozvala še, naj otroci v šolo in vrtec pridejo le, če so zdravi. To, še pravi ministrica, velja tudi za študente, ki bodo v regijah z boljšo epidemiološko sliko lahko na fakultete prišli na nujne laboratorijske vaje.

SLOVENIJA - Včeraj so opravili 11.599 testiranj na covid-19 in potrdili 1445 okužb. V bolnišnicah se zdravi 1159 covid bolnikov, od tega 183 na intenzivni negi. Včeraj je umrlo 27 okuženih. Še več podatkov je razvidnih v spodnji vladni tabeli. 


CELJSKO
- Iz Splošne bolnišnice Celje so spročili, da je pri njih danes hospitaliziranih 123 covid bolnikov, od tega jih 13 potrebuje intenzivno terapijo, 9 pa so jih odpustili v domačo oskrbo. Ob tem so še zapisali, da je pri njih skupaj doslej umrlo 313 bolnikov s koronavirusno boleznijo.

SLOVENIJA - Študijske obveznosti bodo še nekaj časa na daljavo, z izjemo laboratoriojskih vaj in individualnega pouka, ki ga vlada znova dovoli v devetih regijah z najboljšo epidemiološko sliko. Na Fakulteti za naravoslovje in matematiko v Mariboru so sicer, kot pravi dekan Mitja Slavinec, vaje izvedli že takoj na začetku semestra, ko so še lahko bili v predavalnicah. Tako so študentje na daljavo poslušali le predavanja. Jutri pa se za študente mariborske univerze začenja izpitno obdobje. Slavinec pri tem pravi:

Pri tem pravi, da je študij na daljavo drugačen, da manjka osebni stik v živo. A da je treba poiskati tudi dobre plati, kar je pri študiju na daljavo to, …

Zdaj študentje zaključujejo predavanja zimskega semestra. Bolj tekoče kot spomladi, navadili so se tako študentje kot profesorji.

SREDA, 20. 1. 2021

SLOVENIJA - Vlada je na današnji seji sprejala odločitev, da se bo naslednji teden, v torek, začel pouk v učilnicah, v prvih treh razredih osnovih šol, po modelu C. Vrata bodo prihodnji teden odprli tudi vrtci, ki zdaj nudijo le nujno varstvo, a odpiranje bo pod strogimi pogoji in v zmanjšanem obsegu. Vsi zaposleni v osnovnih šolah in vrcih se bodo dan prej, v ponedeljek, testirali. A to velja le za 9 regij od 12-ih, kjer epidemiološka slika to omogoča, šole vrata odpirajo tako v Savinjski kot Podravski regiji. Ostale regije, ki so dosegle stopnjo sproščanja ukrepov in prehajajo s črne v rdečo fazo, so še: Gorenjska, Koroška, Obalno-kraška, Osrednjeslovenska, Primorsko-notranjska, Zasavska in Pomurska. Prav tako je z odlokom odpravljena prepoved zbiranja za študente za opravljanje laboratorijskih vaj in individualnega pouka. Vrata znova odpirajo tudi nekatere trgovine in servisne storitve, kot so vulkanizerske in mehanične delavnice ter popravila koles, v devetih regijah se lahko odprejo tudi specializirane prodajalne z otroškim programom. Vlada je odločila, da se lahko ponovno odprejo tudi smučišča, in sicer že v soboto. "Upravljavec žičniških naprav mora zagotoviti hitro testiranje (HAGT) v organizaciji pooblaščenega izvajalca na vstopni točki na smučišče," ob tem pišejo na vladi. Še več podrobnosti najdete TUKAJ

SAVINJSKA IN PODRAVSKA REGIJA
- V Savinjski in Podravski regiji so na včerajšnji dan največ novih okužb odkrili v občinah Maribor, 66, in Celje, 32. Več kot 20 okužb je bilo še v občinah Slovenska Bistrica in Žalec, več kot 10 pa v občinah Velenje, Štuj, Šmarje pri Jelšah, Slovenske Konjice, Laško in Rogaška Slatina. največ aktivnih okužb je trenutno v Mariboru, Celju in Žalcu. Podrobnejše podatke najdete TUKAJ
  

SLOVENIJA
- V Sloveniji je bilo doslej po podatkih NIJZ-ja proti covidu-19 cepljenih nekaj manj kot 42 tisoč ljudi, kar sta dva odstotka prebivalstva. Med cepljenimi s prvim odmerkom je doslej nekaj več kot 36 odstotkov zdravstvenih delavcev, podatki po regijah pa kažejo, da je bilo največ cepljenih v Zasavju, najmanj pa v jugovzhodni Sloveniji in na Goriškem. Kot pravi koordinatorica programa cepljenja na NIJZ Marta Grgič Vitek trenutno največjo težavo predstavlja omejena količina cepiva, saj ga je ta teden prispelo bistveno manj od pričakovanj. Še nekaj številk je razvidnih v spodnji grafiki. 


SLOVENSKA BISTRICA
- Župan občine Slovenska Bistrica Ivan Žagar je včeraj vročil spominski znak »Za požrtvovalnost v boju proti COVIDu-19«, ki ga je podelila vlada Republike Slovenije Domu dr. Jožeta Potrča Poljčane, enoti Slovenska Bistrica, ter bistriškemu zdravstvenemu domu. Dobila sta ga za prispevek pri izvajanju ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Znak sta prevzeli direktorici obeh ustanov Urška Sedmak in Iva Soršak. Vlada je javni poziv objavila junija lani, oba dobitnika iz Slovenske Bistrice je predlagala občina Slovenska Bistrica. 


CELJSKO
- V Splošni bolnišnici Celje je hospitaliziranih 124 Covid bolnikov, kar je 4 več kot dan prej. 14 covid bolnikov potrebuje intenzivno terapijo. 13 covid bolnikov so odpustili v domačo oskrbo.

SLOVENIJA
- Po podatkih Sledilnika za covid so včeraj v Sloveniji opravili 11.308 testov, med njimi je bilo 1698 pozitivnih. Med PCR testi je bilo pozitivnih 25,9 %, med HAT testi pa 5,1 % testov. Sedemdnevno povprečje novo okuženih na dan je, kot je razvidno iz spodnje grafike, ponovno padlo. Na včerajšnji dan je po podatkih Vlade umrlo 26 okuženih, v bolnišnicah se zdravi 1178 covid bolnikov.    


SLOVENIJA
- Vlada bo na današnji seji znova odločala o podaljšanju ukrepov. Ker se epidemiološka slika v državi izboljšuje, bi morda lahko kakšen ukrep tudi sprostila, a po včerajšnjih besedah predsednika vlade Janeza Janše drastičnega sproščanja še ni pričakovati. Po načrtu bomo v rdečo fazo, ki omogoča prvo sproščanje ukrepov, prešli, ko se dnevno število okužb v povprečju v zadnjih sedmih dneh spusti na manj kot 1350 okužb na 100.000 prebivalcev, število hospitaliziranih pa na manj kot 1200. Po zandnjih podatkih je bilo v ponedeljek v bolnišnicah hospitaliziranih 1200 bolnikov s covidom-19, sedemdnevno povprečje okuženih pa je bilo 1327, torej tik na meji. Zlasti težko pričakovana je odločitev, kako se bo nadaljevalo šolanje, od doma ali v šolskih klopeh.


TOREK, 19. 1. 2021

SLOVENIJA - Predsednik vlade Janez Janša je napovedal, da bi lahko, če bodo načrtovane dobave cepiv realizirane, že do začetka poletja dosegli 70-odstotno precepljenost prebivalstva proti covidu-19. Izvajalci cepljenja imajo sicer,kot je poudaril, navodilo, naj se pri cepljenju dosledno upošteva prednostni vrstni red, določen v evropski in nacionalni strategiji cepljenja.

SLOVENIJA
- Vlada v 8. protikoronskem zakonu predvideva dodatne ukrepe za ohranitev delovnih mest in pomoč gospodarstvu. Premier Janez Janša in minister za delo Janez Cigler Kralj sta na movinarski konferenci izpostavila predvsem podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo ter prevzem dela bremena zaradi dviga minimalne plače. Dopolnili bodo, kot je dejal Cigler Kralj, tudi enkratni solidarnostni dodatek za vse otroke. "Dodajamo manjkajočo kategorijo polnoletnih dijakov, ki jim bomo omogočili, da bodo prejeli ta dodatek, tako kot vsi preostali," je dejal.


CELJE - 
Kmalu po novem letu je novi koronavirus spet prestopil prag Doma svetega Jožefa v Celju. A tokrat je, za razliko od jesenskih mesecev, situacija k sreči bolj mirna, pravi direktor Jožef Planinšek:

Vsi oboleli so sicer že dobili prvi odmerek cepiva, pravi Planinšek. Morda tudi zato večina nima simptomov ali pa so ti zelo blagi. Med stanovalci je sicer več kot 80 odstotkov teh, ki so že preboleli covid ali so bili cepljeni. Kako pa je pri zaposlenih?

Planinšek upa, da se bo situacija v prihodnjih dneh le še umirjala.

SAVINJSKA IN PODRAVSKA REGIJA - 
V Savinjski regiji je bilo včeraj največ novih primerov covida-19 potrjenih v občini Celje, 59. V Šentjurju so potrdili 29 okužb, Žalcu 23, Šmarju pri Jelšah 15, v Slovenski Bistrici in Rogaški Slatini po 14, v Vojniku 13, Velenju 10, v Zrečah in Štorah je po 10 novih okužb, v Podčetrtku 5, Slovenskih Konjicah in Kozjem po 3, v Rogatcu in Vitanju pa po 2. V Podravski regiji je bilo včeraj največ pozitivnih v Mariboru, 59 in na Ptuju 11. Doslej je bilo v Sloveniji potrjenih skupaj 151.137 okužb z novim koronavirusom, umrlo je skupaj 3.231 covidnih bolnikov. 
CELJE - V Splošni bolnišnici Celje je hospitaliziranih 120 covid bolnikov. 16 jih potrebuje intenzivno terapijo, 13 so jih odpustili. Doslej so v bolnišnici umrli 304 bolniki.

SLOVENIJA -  V Sloveniji so včeraj ob 14.010 testih odkrili 1.690 okuženih oseb, je sporočila vlada. Pozitivnih je bilo 12,1 % oseb. Na bolnišničnem zdravljenju je bilo 1200 oseb. Od tega 187 na intenzivni negi. Včeraj je umrlo 25 bolnikov s covidom-19.


SLOVENIJA - Država je v sedmem protikoronskem zakonu namenila tudi enkraten solidarnostni dodatek za otroke in študente. Otroci do dopolnjenega 18. leta starosti bodo dobili po 50 evrov, študentje pa po 150 evrov. Številni starši pa ob tem opozarjajo, da so iz paketa pomoči izpadli dijaki, ki so že dopolnili 18 let. Na šolskem ministrstvu na naše vprašanje, zakaj ti niso upravičeni do solidarnostnega dodatka, odgovarjajo, da ta pripada samo študentom, ne pa tudi dijakom. Nadalje so nas napotili na ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Od tam pa smo dobili odgovor, da z vidika pristojnosti njihovega ministrstva 7. protikoronski paket sledi sistemski zakonodaji, kjer je določeno, da so do otroškega dodatka upravičeni otroci do 18. leta starosti. Ali bo vlada »izpadlo generacijo dijakov« vključila v 8. protikoronski zakon, še ni mogoče napovedati, saj, kot pravijo, je predlog šele v pripravi. Na ministrstvu za socialo sicer še dodajajo, da lahko posameznik ali družina, ki se je znašla v finančni stiski, na centru za socialno delo zaprosi za redno ali izredno denarno socialno pomoč.

PONEDELJEK, 18. 1. 2021

SLOVENIJA - Kot je objavila vlada, so včeraj v Sloveniji opravili 1769 hitrih in PCR testov ter potrdili 293 novih okužb s koronavirusom. V bolnišnicah je 1237 covid bolnikov, 284 na intenzivni negi. Umrlo je 26 oseb. Več pa v vladnem grafičnem prikazu.

ROGAŠKA SLATINA - V času šolanja na daljavo Ljudska univerza Rogaška Slatina nudi brezplačno učno pomoč. Starši in učenci, ki jo potrebujejo, lahko pokličejo na 03/ 81 82 440 ali pišejo na e-mail: info@lu-rogaska.si.

CELJSKO - V Splošni bolnišnici Celje je hospitaliziranih 125 covid bolnikov, 16 jih potrebuje intenzivno terapijo, 11 so jih odpustili. Skupno število smrti covid bolnikov je 298.


SLOVENIJA - Po podatkih Sledilnika COVID-19 so na včerajšnjo nedeljo v Sloveniji opravili 1769 testov na novi koronavirus, pozitivnih je bilo 293. Delež pozitivnih PCR testov je bil 19,2 %, delež pozitivnih HAT testov pa 6,3 %.

CELJE - 
Zdravstveni dom Celje tudi ta teden organizira prostovoljno in brezplačno testiranje na okužbo z novim koronavirusom. Testiranje je v Dvorani Golovec na Celjskem sejmišču, po naslednjem urniku:
ponedeljek, 18.1., 13:00 – 15:00
torek, 19.1., 13:00 – 15:00
sreda, 20.1., 13:00 – 15:00
četrtek, 21.1., 13:00 – 15:00
petek, 22.1., 13:00 – 15:00

SLOVENIJA
- Vrtci, tako kot šole, še naprej ostajajo zaprti. Vrtci sicer zagotavljajo nujno varstvo otrok. In, kot poudarjajo v Skupnosti vrtcev Slovenije, je potreb po varstvu vse več. Trenutno je v vrtcih v nujnem varstvu okoli 28 odstotkov otrok, kar je za 15 odstotkov več kot v začetku decembra. Če se bodo potrebe še stopnjevale, ne bodo več mogli zagotavljati normativa, ki je zahtevan za preprečevanje širjenja virusa.


SAVINJSKA IN PODRAVSKA REGIJA
– V nov teden vstopamo s takšnimi številkami: v Savinjski regiji je dobrih 1260 aktivnih okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev, v Podravski regiji pa nekaj manj, slabih 1020. Največ aktivnih okužb je v občinah Maribor, 1111, Celje, 585, Velenje, 320, Žalec, 315, Šentjur, 277, Ptuj, 230, in Slovenska Bistrica, 221. Podatke za ostale občine najdete TUKAJ.

SLOVENIJA - Vlada je na včerajšnji dopisni seji sprejela mnenje o pobudi za oceno ustavnosti dela odloka, ki začasno prepoveduje zbiranje v šolah. »Vlada meni, da bi bilo začasno zadržanje izvrševanja Odloka o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih oziroma sklepa ministrice v nasprotju z vsemi ukrepi za preprečitev širjenja virusa in bi predstavljalo neposredno škodo za javno zdravje in zdravje posameznika,« so sporočili po seji. Mnenje bo vlada poslala Ustavnemu sodišču Republike Slovenije. Vlada se s tem odziva na vložitev pobude za začetek postopka za oceno ustavnosti oz. zakonitosti zaprtja osnovnih šol in vrtcev, ki jo je vložila skupina staršev s Celjskega.

Dogajanje, povezano s covidom-19 v prejšnjem tednu, smo spremljali TUKAJ.