april 18, 2021

KORONAVIRUS: Število okužb se znižuje

Ta teden v vsej državi veljajo ukrepi rdeče faze. Dogajanje spremljamo na tej novici.  

Novi koronavirus še ni premagan. (Foto: Pixabay)

NEDELJA, 18. 4. 2021

SAVINJSKA REGIJA - Včeraj je bilo 7 okužb v občini Velenje, po 6 v Slovenskih Konjicah in Laškem, po 5 v Celju in Zrečah, 4 v Šmarju pri Jelšah, 3 v Šentjurju ter po 1 v Žalcu, Vojniku, Šmartnem ob Paki in Vitanju. Podatke za ostale občine najdete TUKAJ

SLOVENIJA, CELJSKO
- Tudi med mladimi je ob epidemiji covida-19 vse več duševnih stisk. Mladi, ki se znajdejo v težkem položaju, lahkomed drugim pokličejo v Spletno svetovalnica za mlade To sem jaz. V tem mesecu praznuje 2-letnico. Svetovalnica deluje pod okriljem Nacionalnega inštituta za javno zdravje, kot sporočajo, so doslej v
spletni svetovalci odgovorili na več kot 45.000 vprašanj o težavah in dilemah odraščanja. Odgovarja jim 67 strokovnjakov z različnih področij, vsi so prostovoljci. Mladi najpogosteje sprašujejo o dilemah, povezanih z odnosi z vrstniki in s prijatelji, o zaljubljenosti, telesnem dozorevanju in spolnosti ter samopodobi. Še več oblik in programov pomoči obstaja, o njih lahko še podrobneje prisluhnite TUKAJ.

SLOVENIJA
- Včeraj so v Sloveniji potrdili 478 novih primerov okužb s koronavirusom. Pozitivnih je bilo 18,2 % PCR testov. Umrlo je 6 covid bolnikov. Sedemdnevno povprečje okužb se je znova spustilo pod 800. V bolnišnicah je 631 covid bolnikov.
 


SOBOTA, 17. 4. 2021

SVET - Pandemija covida-19 je doslej po svetu zahtevala več kot tri milijone življenj, po poročanju STA kažejo podatki ameriške univerze Johnsa Hopkinsa. Po vsem svetu so doslej potrdili skoraj 140 milijonov primerov okužbe, trenutno dnevno okoli 730.000 okužb. V zadnjem tednu so po svetu povprečno dnevno poročali o smrti 12.000 covidnih bolnikov. Na vrhuncu pandemije konec januarja so poročali dnevno o 14.500 smrtih. V Sloveniji je doslej umrlo 4153 bolnikov s covidom, aktivnih okužb je trenutno okoli 12.200.

SAVINJSKA in PODRAVSKA REGIJA - 
V naših krajih so včeraj največ okužb odkrili v Celju, in sicer 32, ter v Slovenski Bistrici, 23. V Žalcu so potrdili 13 novih okužb s covidom-19, v Podčetrtku 6, po 4 pa v Slovenskih Konjicah in Poljčanah. Po 3 nove okužbe imata občini Štore in Vojnik, 2 okužbe pa so odkrili v Kozjem, Laškem, Zrečah in Rogaški Slatini. V Šmarju pri Jelšah je bil včeraj pozitiven en test.

SLOVENIJA - Po podatkih sledilnika za covid-19 je bilo včeraj v Sloveniji ob 3752 testih potrjenih 766 okužb z novim koronavirusom, kar predstavlja dobrih 20-odstotkov testov. Opravljenih je bilo tudi več kot 33 tisoč hitrih antigenskih testov. Umrlo je 5 ljudi. Medtem se nadaljuje cepljenje prebivalstva. Ker je vlada maturante in tisti zaposleni, ki neposredno sodelujejo pri izvedbi mature, uvrstila v prednostno skupino, lahko še do ponedeljka do 12-ih prijavijo svoje zanimanje za neobvezno cepljenje.

PETEK, 16. 4. 2021

SLOVENIJA - Od ponedeljka bo v Sloveniji ob upoštevanju ukrepov dovoljeno zbiranje do 100 ljudi na shodih. Na prostem bodo morali prisotni vzdrževati medsebojno razdaljo vsaj meter in pol, maske ob ustrezni razdalji ne bodo potrebne, na 10 kvadratnih metrih bo lahko ena oseba oziroma gospodinjstvo. V zaprtih prostorih pa bo število udeležencev omejeno na eno osebo oz. gospodinjstvo na 30 kvadratnih metrov, obvezno bo nošenje mask. Kot je popoldne pojasnil minister Aleš Hojs, vlada tako sledi odločitvi ustavnih sodnikov.

SAVINJSKA in PODRAVSKA REGIJA - Po podatkih sledilnika za covid so včeraj v Celju potrdili 19, v Žalcu 17, v Velenju in Vojniku pa po 10 okužb z novim koronavirusom. V Slovenskih Konjicah je bilo novih primerov 8, v Šentjurju, Rogaški Slatini in Laškem po 5, v Štorah 4, v Slovenski Bistrici in Poljčanah po 3, v Oplotnici, Makolah in Podčetrtku po 2, v Zrečah, Šmarju pri Jelšah, Dobju, Kozjem in Dobrni pa po 1.

SLOVENIJA - Vlada je včeraj na seji sprejela posodobljeno strategijo cepljenja, vanjo je med prednostne skupine uvrstila maturente in zaposlene, ki bodo neposredno sodelovali pri izvedbi mature, pa tudi starše kronično bolnih otrok. Vesna Kerstin Petrič z ministrstva za zdravje pravi:

Tako bodo prve maturante cepili že 23. aprila. O izbiri cepiva v prenovljeni straregiji pa:

Dodaja, da je cepljenje prostovoljno, da pa se morajo vsi zainteresirani prijaviti danes ali najkasneje v ponedeljek do 12. ure v cepilnem centru pri zdravstvenem domu stalnega prebivališča. Tako bo po njenih besedah dobava cepiv lahko pravočasna.

SLOVENIJA - Včeraj so v Sloveniji opravili 4253 PCR testov in potrdili 860 okužb. Tako je bilo pozitivnih 20,2 odstotka testov, sporoča sledilnik za covid.

PODČETRTEK - S ponedeljkom se v osmih slovenskih regijah odpirajo terase in vrtovi gostinskih obratov. V Savinjski regiji in še treh pa gostincem ostaja le priprava hrane in pijače za prevzem in dostavo. Kako gledajo na to odločitev vlade, smo povprašali lastnika Jelenovega grebena Boruta Ježovnika:

Ježovnik pravi, da so večja težava pri širjenju okužb večji centri in zaprti prostori. Dodaja:

Ježovnik pričakuje, da bodo, glede na trenutno epidemiološko sliko, terase v Savinjski regiji odprli okoli prvega maja. Na popolni zagon gostinske dejavnosti pa upa v začetku junija.

RIMSKE TOPLICE, LAŠKO - Turizem je v Sloveniji sredi oktobra zamrznil z ustavitvijo javnega življenja ob drugem valu epidemije. Kljub nedavnim sprostitvam v nekaterih panogah ali delih države, turistične kapacitete ostajajo zaprte. V Rimskih termah v Rimskih Toplicah tako kot ostala slovenska naravna zdravilišča čakajo na zeleno luč, da bodo po turbolentnem letu 2020 lahko znova sprejeli goste. Lani so, pričakovano prevladovali domači gostje, ki so pri njih med drugim unovčevali turistične bone, omogočali so tudi zdraviliško zdravljenje. So pa čas zaprtja izkoristili tudi za posodobitve, pravi vodja marketinga Miha Kundih:

V ponedeljek bodo odprli Wellness center Amalija, kjer bodo gostom na voljo vse velnes storitve, razen bazena. Sicer pa v Rimskih Termah upajo in pričakujejo, da bodo lahko zdravilišče v celoti odprli prvega junija.

ČETRTEK, 15. 4. 2021

SLOVENIJA - Vlada je na današnji dopisni seji posodobila nacionalno strategijo cepljenja proti covidu-19. S posodobitvijo je med prednostne skupine za cepljenje uvrstila maturante in zaposlene, ki neposredno sodelujejo pri izvedbi mature in še niso bili cepljeni, so sporočili po seji vlade. Po današnjih napovedih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport bi lahko cepljenje maturantov potekalo konec naslednjega tedna. 

SLOVENIJA - Ustavno sodišče je po poročanju STA začasno zadržalo izvajanje vladnega odloka v delu, ki začasno prepoveduje prireditve, shode in zborovanja. Vladi je naložilo, naj prepoved v sedmih dneh uredi na novo, pri tem pa upošteva pomen shodov za delovanje demokratične države. Ustavno sodišče namreč ugotavlja, da obstajajo različni epidemiološki ukrepi, s katerimi bi bilo pri shodih mogoče preprečiti nastanek škodljivih posledic za zdravje ljudi.

CELJSKO
- V Splošni bolnišnici Celje se je število covid bolnikov povzpelo na 100. 19 med njimi jih potrebuje intenzivno nego.


SLOVENIJA
- Vlada naj bi danes obravnavala nove spremembe strategije cepljenja. Kot je povedal zdravstveni minister Janez Poklukar, bi prednostno cepili tudi maturante. S katerim cepivom, bo odločitev stroke, je dejal. Potekalo naj bi konec naslednjega tedna. Kot je pojasnil minister, želijo tako vsem dijakom omogočiti opravljanje mature.
Več naj bi bilo znanega v prihodnjih dneh.

SAVINJSKA REGIJA
- V občinah Savinjske regije so včeraj največ novih okužb odkrili v občini Celje, 48. V Žalcu jih je bilo 27, v Velenju 19, v Šentjurju 15, v Vojniku 12 in Slovenskih Konjicah in Laškem 10. Podatke iz ostalih občin najdete TUKAJ.


SLOVENIJA
- Včeraj so potrdili 891 okužb z novim koronavirusom. Pozitivnih je bilo 20,8 PCR testov. Umrlo je 7 okuženih. Še več podatkov vidite v spodnji grafiki.


SLOVENIJA
- Vlada je podaljšala večino koronskih omejitev. Bodo pa od ponedeljka lahko v goriški, gorenjski, obalno-kraški, pomurski, posavski, podravski, koroški in zasavski regiji znova odprte terase in vrtovi gostinskih obratov, in sicer med 7. in 19. uro. Verjetno bo veljalo kot ob dosedanjih odprtjih teras, da bodo morali zaposleni in gostje ves čas nositi maske, razen ko bodo sedeli pri mizi, zaposleni se bodo morali enkrat tedensko testirati, strežba bo dovoljena izključno za mizami. Prišlo je tudi do spremembe pri dostavi hrane, saj je bila ukinjena omejitev gibanja ponoči. Dostava je bila prej tako omejena na 21. oziroma 22. uro, sedaj pa te omejitve ni. Vlada je dopolnila tudi seznam cepiv, ki se upoštevajo kot izjema pri prehajanju meja. Po novem se upoštevata tudi cepivi Sputnik ter Johnson & Johnson. Še več o odločitveha vlade lahko prebere TUKAJ. 

SREDA, 14. 4. 2021

SLOVENIJA - Vlada razpravlja o ukrepih, ki bodo v veljavi v prihodnjem tednu. "Podaljšujemo trenutno veljavne izjeme in v 8ih oranžnih regijah odpiramo terase in vrtove gostiln in lokalov med 7. in 19. uro. Gostinci bodo nekoliko lažje zadihali, spet smo korak bližje življenju, kot smo ga vajeni. Od ponedeljka v Goriški, Gorenjski, Obalno-Kraški, Pomurski, Posavski, Podravski, Koroški in Zasavski regiji zopet lahko strežejo kavo na terasah in vrtovih. Osebni prevzem blaga, hrane ali pijače na prevzemnih mestih pa se sedaj dovoli tudi brez časovne omejitve," je na Twitterju zapisal gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

SLOVENIJA - Samotestiranje dijakov
bi se moralo, kot je znano, začeti v petek. A z zdravstvenega ministrstva so sporočili, da se bo začetek zaradi zamud pri dobavi hitrih testov zamaknil. O novih terminih bodo šole obvestili.

SLOVENIJA - V naših krajih so včeraj 46 okužb potrdili v Celju, 21 v Velenju, po 15 v Žalcu in Slovenskih Konjicah ter 12 v Rogaški Slatini. V Vojniku je bilo 8 novih primerov, v Zrečah 5, v Dobrni 4, v Slovenski Bistrici, Štorah in Oplotnici po 3, v Laškem 2, v Šmarju pri Jelšah, Rogatcu in Vitanju pa po 1.

CELJSKO - V celjski bolnišnici danes zdravijo 93 covid bolnikov, kar je eden več kot včeraj. 20 jih potrebuje intenzivno terapijo.

SLOVENIJA - 
Včeraj so pri nas opravili dobrih 5306 PCR testov in potrdili 1233 okužb. Pozitivnih je bilo dobrih 23,2 odstotka testov. Kaj pa pravijo vladni podatki?

SLOVENIJA - Vlada naj bi danes razpravljala o ukrepih za omejitev širjenja novega koronavirusa, ki bodo veljali v prihodnjem tednu. Od ponedeljka so po 11 dneh strožjih omejitev v veljavi ukrepi rdeče faze, kot pa je prejšnji teden napovedal minister za zdravje, naj bi ta teden ukrepe opredeljevali glede na semafor, ki ga je vlada prejšnji teden nekoliko spremenila.

SLOVENIJA, CELJSKO
- Eksponentna rast števila novookuženih v Sloveniji se je po 11-dnevnem delnem zaprtju države ustavila. Kljub temu še vedno narašča število covidnih bolnikov v bolnišnicah, tako na navadnih kot intenzivnih oddelkih. Vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar je pred dnevi opozorila, da se je pojavil trend, ko se nekateri posamezniki želijo na vsak način okužiti, da bi od tega imeli korist, denimo potrdilo o prebolelosti. Za komentar o tovrstnem početju smo poprosili v.d. strokovnega direktorja Splošne bolnišnice Celje Radka Komadino, ki je oster:

Ob tem nadaljuje:

Zato je, kot pravi, to, da se želi nekdo namenoma okužiti s koronavirusom in tako zdravstvenemu sistemu povzročiti dodatno breme, neodgovorno do soljudi. Poziva naj se ljudje še naprej držijo osnovnih zaščitnih ukrepov, ki delujejo.

TOREK, 13. 4. 2021

SAVINJSKA REGIJA - V občinah Savinjske regije so včeraj največ okužb odkrili v občini Celje, 72. V Žalcu jih je bilo 24, v Vojniku 19, Šentjurju 12 ter Velenju in Slovenskih Konjicah 11. Podatke za ostale občin najdete TUKAJ.

SLOVENIJA -
Ministrstvo za zdravje je to dopoldne podrobneje predstavilo projekt prostovoljnega samotestiranja za učence in dijake. V srednjih šolah bodo samotestranje začeli ta petek, v osnovnih šolah – pri učencih tretje triade – pa po prvomajskih počitnicah. Državni sekretar Franc Vindišar pravi, da bodo samotestiranja enkrat na teden, opravljali jih bodo v šoli in ne doma, saj bo tako testiranje bolj verodostojno. Ob tem o prednostih samotestiranja razlaga:

Starši bodo morali za samotestiranje podati pisno soglasje, testiranje bo prostovoljno. Ali bodo lahko tisti, ki ne bodo želeli sodelovati, ostali v šolah ali pa se bodo morali šolati od doma, še ni znano. Vindišar ob tem pravi:



Po Vindišarjevih podatkih se zanimanje za samotestiranje med učenci in dijaki povečuje, saj da je to uspešen preventivni ukrep, s katerim je mogoče zajeziti širjenje okužbe. Če bo test v šoli pokazal pozitiven rezultat, bodo za potrditev opravili še PCR test. Ali bodo, če bo ta pozitiven, ves razred napotili v karanteno ali ne, bo odvisno od rizičnosti stikov. Še podrobneje lahko Vindišarju prisluhnete TUKAJ, kjer je na ogled tudi video, ki ga je o samotestiranju pripravilo ministrstvo.

CELJSKO
- Epidemiološka situacija ostaja resna, prav tako bistveno še ni popustil pritisk na slovenske bolnišnice. V Splošni bolnišnici Celje je danes hospitaliziranih 92 bolnikov s koronavirusom, 18 jih potrebuje intenzivno terapijo. Vršilec dolžnosti strokovnega direktorja bolnišnice Radko Komadina sicer o starostni strukturi bolnikov pravi:

Takšna je, pravi, trenutna struktura. Ob tem dodaja:

Komadina še pravi, da se je starostna struktura bolnikov s covidom-19 glede na prejšnja dva vala epidemije spremenila, kar epidemiologi pripisujejo tudi novim različicam virusa.

SLOVENIJA - Včeraj so potrdili 1049 novih okužb, pozitivnih je bilo 22,9 odstotka vseh PCR testov. Umrli so štirje okuženi. Še več podatkov je razvidnih iz spodnje grafike.


CELJE
- Rekreativni šport je ena izmed dejavnosti, v kateri zaradi epidemije v zadnjem letu velja največ omejitev. Tako so telovadnice in fitnesi za rekreativne športnike v minulem letu praktično večino leta samevale. Kot ugotavljajo strokovnjaki se je fizična sposobnost posameznikov, v vseh generacijah, v tem času precej poslabšala, zato spodbujajo k telesni aktivnosti. Nataša Šuster, vodja celjskega fitnesa Top Fit, kjer so po 11-dnevnem delnem zaprtju države pod strogimi pogoji, včeraj znova odprli vrata, svetuje, da če dlje časa niste bili aktivni, začnete postopoma:

V celjskem Top fitu se je treba na vadbe, pri katerih je število udeležencev omejeno, nujno predhodno prijaviti. Sicer pa dodajmo, da so dovoljene brezkontaktne športne aktivnosti v skupini do 10 ljudi na zadostni razdalji.

KOZJE - Za vso državo v tem tednu v boju proti koronavirusu veljajo ukrepi rdeče faze. Marsikatera trgovina in dejavnost je lahko znova odprla vrata, še naprej pa ostaja zaprta gostinska dejavnost. Že skoraj pol leta sta dovoljena le osebni prevzem in dostava. Iztok Štus iz Kozjanskega dvora v Kozjem pravi, da so to za gostince:

Kako pa je s pomočjo države?

Štus upa, da bodo prihodnji teden gostinci lahko odprli vsaj terase, to jih sicer ne bo rešilo, bo pa pomemben korak k normalizaciji stanja.

PONEDELJEK, 12. 4. 2021

SLOVENIJA - Upravne enote bodo v skladu s sklepom vlade od jutri delovale enako kot pred 1. aprilom, pri čemer bodo še naprej upoštevale ukrepe in priporočila za zajezitev širjenja epidemije covida-19. Zagotovile in prilagodile bodo število zaposlenih glede na potrebe delovnega procesa ter strank, omejitev na 20 odstotkov zaposlenih tako ni potrebna. V skladu z epidemiološkimi ukrepi se je treba za obisk upravne enote predhodno naročiti.

CELJE -
Z današnjim dnem je vrata znova odprla tudi Osrednja knjižnica Celje.
"Ponovno se lahko sprehodite med knjižnimi policami in pobrskate po gradivu. Seveda pa si morate ob vstopu v knjižnico obvezno razkužiti roke in po priporočilu nadeti zaščitno masko. Prosimo vas tudi, da upoštevate varnostno razdaljo. Vračilo knjig še vedno poteka izključno v knjigomat, to gradivo bo še vedno zadržano 72 ur. Vabljeni tudi k ogledu spletnih dogodkov, naše prireditve še vedno potekajo virtualno," so sporočilui iz knjižnice.

CELJSKO
- V Splošni bolnišnici Celje zdravijo 91 covid bolnikov, 17 med njimi jih potrebuje intenzivno terapijo.

SLOVENIJA - Včeraj so potrdili 287 okužb z novim koronavirusom, pozitivnih je bilo 19,3 % PCR testov. Vodja svetovalne skupine za covid Mateja Logar je ob tem ocenila, da se je eksponentna rast epidemije umirila. Da pa moramo še naprej spoštovati ukrepe, saj še narašča število covidnih bolnikov v bolnišnicah.



SLOVENIJA
– Danes se v šole ponovno vračajo vsi učenci ter dijaki zaključnih letnikov, za dijake nižjih letnikov pa bo pouk po modelu C, kar pomeni izmenjaje 1 teden v šoli in 1 teden od doma. Kako pa je z maskami v šolah? Šolska Ministrica Simona Kustec razlaga:

SLOVENIJA – Vlada je prejšnji teden nekoliko spremenila vladni semafor ukrepov, ki veljajo v določeni fazi epidemije, odvisno od sedemdnevnega povprečnega števila okužb in števila covid bolnikov v bolnišnicah. Čeprav bi po teh številkah morali veljati ukrepe oranžne faze, pa je odločila, da bomo v tem tednu, ki sledi 11-dnevnemu delnemu zaprtju države, še v rdeči fazi. To velja za vso državo. Kaj pomeni, je razvidno iz spodnje vladne tabele.

SAVINJSKA REGIJA – Po podatkih Sledilnika za covid je v Sloveniji nekaj več kot 13.800 aktivnih okužb, največ jih je v največjih mestih – v Ljubljani 1882, v Mariboru 778 in v Celju, 637. V Savinjski regiji Celju po številu aktivnih okužb sledijo Žalec, 212, Velenje, 180, Šentjur, 176, in Slovenske Konjice, 106. Podatke iz ostalih občin najdete TUKAJ.

Kaj je zaznamovalo dogajanje, povezano z novim koronavirusom, prejšnji teden, preverite TUKAJ.