julij 25, 2021

KORONAVIRUS: Včeraj 32 novih okužb s koronavirusom

Koronavirus v določeni meri zaznamuje tudi letošnje poletje. Kaj bo prinesel ta teden? Dogajanje preverjamo v etru Štajerskega vala, v novicah vsako polno uro, ter na tej spletni novici.

Covid-19 še vedno zaznamuje naš vsakdan. (Foto: Pixabay)

NEDELJA, 25. 7. 2021

SLOVENIJA - Po podatkih Sledilnika za covid-19 so včeraj v naši državi ob opravljenih 740 PCR testih potrdili 32 novih okužb, odstotek pozitivnih testov je bil 4,3. V bolnišnicah se zdravi 28 bolnikov s koronavirusom, 8 jih potrebuje intenzivno terapijo, ena oseba s koronavirusom je umrla. Sedemdnevno povprečje na novo potrjenih okužb na 100.000 prebivalcev znaša 65.

SOBOTA, 24. 7. 2021

SLOVENIJA - Včeraj so v Sloveniji ob 865 PCR testih na okužbo z novim koronavirusom odkrili 93 novih okužb. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je trenutno v državi 831 aktivnih primerov okužb, 7-dnevno povprečje potrjenih okužb znaša 63. Število okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih dveh tednih pa znaša 39. Število aktivnih primerov se je v primerjavi z dnevom poprej povečalo za 13, sedemdnevno povprečje za štiri, štirinajstdnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev pa za ena.

SLOVENIJA - Vlada je med izjeme za vstop v Slovenijo brez karantene in brez pogoja PCT oz. preboleli, cepljeni in testirani dodala tudi čezmejne delovne migrante. Drugih sprememb pri pogojih za prehajanje meje ni. Po novem lahko v državo brez pogoja PCT vstopajo čezmejni delovni migranti, ki imajo delovno razmerje v eni od držav članic Evropske unije in prebivališče v razdalji največ deset kilometrov zračne črte od skupne mejne črte Slovenije in sosednje države. Ob tem se morajo vrniti v roku petih dni po prehodu meje. Kot še pojasnjujejo pri vladi, gre za začasno izjemo, ki bo v veljavi predvidoma do 15. avgusta oz. najkasneje do 1. septembra.

SLOVENIJA - Vlada je včeraj sprejela odlok, po katerem morajo ponudniki v gostinskih lokalih, igralnicah in nastanitvenih obratih pred vstopom strank preverjati izpolnjevanje pogoja PCT. Odlok stopi v veljavo v ponedeljek, veljal bo do 1. avgusta. Izpolnjevanje pogoja bo potrebno tudi pred vstopom v notranje prostore, v katerih se izvaja sejemska ali kongresna dejavnost. V prej omenjenih prostorih so lahko samo potrošniki, ki izpolnjujejo pogoj PCT. Ta pogoj pa ne velja v zunanjih prostorih gostinskih lokalov, če je zagotovljena razdalja najmanj tri metre med robovi miz.

PETEK, 23. 7. 2021

SLOVENIJA - Vlada je skrajšala veljavnost negativnih testov na kulturnih prireditvah, verskih obredih ter javnih shodih, kjer se zahteva pogoj PCT, torej prebolevnik, cepljen, testiran. Od danes je veljavnost hitrih testov 48 ur od odvzema brisa, PCR testov pa 72 ur od odvzema brisa. Organizatorji kulturnih in športnih prireditev ter javnih shodov bodo dolžni preverjati, ali udeleženci pogoj izpolnjujejo. Ukrepi bodo veljali najmanj do 1. avgusta. Organizatorji bodo to lahko preverjali prek mobilne aplikacije, ki jo je razvil Nacionalni inštitut za javno zdravje.
Do 1. avgusta velja tudi spremenjeni pogoji vstopa v Slovenijo. Med izjemami za vstop v Slovenijo brez karantene in brez pogoja PCT so dodani tudi čezmejni delovni migranti, ki živijo največ deset kilometrov zračne razdalje od državne meje.

SLOVENIJA - Včeraj so v Sloveniji 1.641 PCR testih na okužbo z novim koronavirusom odkrili 58 novih okužb, so objavili na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Trenutno je v državi 818 aktivnih primerov okužb, 20 manj kot dan prej. Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb znaša 59, eno manj kot dan prej. Povprečje okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih dveh tednih pa znaša 38, dva manj kot dan prej.


ROGAŠKA SLATINA, PODČETRTEK
- Mobilna cepilna enota je danes v občini Rogaška Slatina Ob 8. uri bodo cepljenje začeli v Gasilskem domu Kostrivnica, ob 10. uri v Gasilskem domu Rogaška Slatina, ob 14. uri v Gasilskem domu Steklarna Rogaška, ob 16. uri pa še v Gasilskem domu Sveti Florijan. V ponedeljek bo množično cepljenje še v občini Podčetrtek. Izbirati bo mogoče med vsemi štirimi cepivi - Pfizer, Johnson, Moderna in AstraZeneca. Na Šmarskem proti covidu-19 cepi tudi šmarski zdravstveni dom, ki tudi pripravlja akcije za nenaročene.


ČETRTEK, 22. 7. 2021

SLOVENIJA - Vlada je na današnji seji odločila, da morajo organizatorji javnih prireditev ali javnega shoda, pa tudi organizatorji športnih in kulturnih prireditev ob vstopu na prireditev preveriti, ali udeleženci izpolnjujejo pogoj PCT - preboleli, cepljeni ali testirani. Pogoj PCT morajo predložiti v pisni obliki, pred vstopom na območje prireditve. Če pogoja PCT ne bodo mogli dokazati, jim organizatorji ne bodo smeli dovoliti udeležbe na prireditvi oziroma shodu. Organizator mora prav tako na vidnem mestu s pisnim obvestilom obvestiti udeležence, da je izpolnjevanje pogoja PCT obvezno. Ureditev bo veljala od ponedeljka in vsaj do 1. avgusta.

EU, SLOVENIJA - Evropska unija je vse bližje cilju, da do konca poletja doseže 70-odstotno precepljenost proti novemu koronavirusu med odraslimi. V več kot desetih državah članicah je bilo z najmanj enim odmerkom cepljenih vsaj 70 odstotkov prebivalstva. Glede na podatke Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni, je Slovenija s 50-imi odstotki med slabšimi članicami, kažejo podatki. Najvišjo precepljenost v Evropski uniji ima Malta, kjer je bilo cepljenih 84 odstotkov odraslih, sledijo Nizozemska, Belgija in Danska. V celotni uniji pa je doslej z enim odmerkom cepljenih dobrih 67 odstotkov oz. 213 milijonov odraslih, polno cepljenih pa je 53 odstotkov oz. 167 milijonov odraslih.

SLOVENIJA - V Sloveniji so včeraj ob 1446 PCR testih potrdili 69 novih okužb s covidom-19, pozitivnih je bilo 4,8 odstotka odvzetih brisov. V državi je trenutno 842 aktivnih okužb. V bolnišnicah je 27 covidnih bolnikov, med njimi jih 7 potrebuje intenzivno nego. Včeraj je umrla ena oseba.

KOZJANSKO - Mobilne cepilne enote za cepljenje proti novemu koronavirusu v teh dneh prihajajo tudi na Kozjansko. Danes bo cepljenje brez naročanja v občini Rogatec, cepilna enota se bo ob 10. uri ustavila v tamkajšnji grajski pristavi, ob 14. uri v Gasilskem domu Donačka Gora, ob 16.30 še v Gasilskem domu Dobovec. Jutri bo cepilna enota krožila v občini Rogaška Slatina Ob 8. uri bodo cepljenje začeli v Gasilskem domu Kostrivnica, ob 10. uri v Gasilskem domu Rogaška Slatina, ob 14. uri v Gasilskem domu Steklarna Rogaška, ob 16.uri pa še v Gasilskem domu Sveti Florjan. V ponedeljek bo množično cepljenje še v občini Podčetrtek. Izbirati bo mogoče med vsemi štirimi cepivi - Pfizer, Johnson, Moderna in AstraZeneca. Na Šmarskem proti covidu-19 cepi tudi šmarski zdravstveni dom, ki tudi pripravlja akcije za nenaročene.

SREDA, 21. 7. 2021


SLOVENIJA - Nacionalni inštitut za javno zdravje na Twitterju šolarje spodbujajo, naj se pred vrnitvijo v šolske klopi odgovorno obnašajo. "Šolarje, ki trenutno dopustujejo ali se udeležujejo množičnih prireditev v tujini, spodbujamo, da se vrnejo vsaj 14 dni pred pričetkom pouka in v danem času upoštevajo higienska priporočila ter opazujejo svoje zdravstveno stanje," so zapisali.

SAVINJSKA REGIJA
- Med včeraj odkritimi okužbami s covidom-19 so bile v občinah Savinjske regije
3 v občini Celje ter po 1 v občinah Vojnik, Šentjur, Zreče in Dobrna.

SLOVENIJA
- Včeraj so opravili 1807 PCR testov in pri tem potrdili 111 okužb z novim koronavirusom. To je najvišje potrjeno število okužb na dan po 15. juniju. Še več podatkov je razvidnih v spodnji vladni grafiki.  


CELJSKO
- Splošna bolnišnica Celje trenutno zaradi ugodnejših epidemioloških razmer ni covid bolnišnica, torej ne sprejema covidnih bolnikov, njim bolnišnično oskrbo nudita klinična centra v Mariboru in Ljubljani. Tako skušajo v tem času v celjski bolnišnici čimbolj spočiti svoj zdravstveni kader, ki je po besedah direktorice Margarete Guček Zakošek zelo izčrpan. Kakšna pa so njihova pričakovanja glede epidemiološke situacije v nadaljevanju poletja in jeseni?

Zato poziva:

V času, ko celjska bolnišnica ni covid bolnišnica, želijo po besedah direktorice, v največjem možnem obsegu izvajati redni program in nadoknaditi izpadle specialistične preglede in posege.

TOREK, 20. 7. 2021

SLOVENIJA -  Minister za zdravje Janez Poklukar je sporočil, da prihaja četrti val epidemije novega koronavirusa. Kot je dejal, je vlada sprejela uredbo o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje covidnih okužb. Razlog za sprejem je, da je danes cepiva dovolj in se lahko vsi cepijo. Minister je napovedal, bodo tako hitri testi od 23. avgusta plačljivi, najvišja cena za samoplačnike bo 12 evrov. Ob tem je naštel nekaj izjem:

V šolah bodo še naprej izvajali samotestiranje s hitrimi testi. Način izvajanja v novem šolskem letu bodo po Poklukarjevih besedah še določili skupaj z ministrstvom za šolstvo. Javnost je znova pozval k cepljenju, ki da je po oceni stroke najboljša in edina prava zaščita pred covidom-19.

SLOVENIJA – Po podatkih Sledilnika za covid-19 so v ponedeljek ob opravljenih 1734 PCR testih potrdili 88 novih okužb s koronavirusom. Delež pozitivnih brisov je bil 5,1 odstotka. Opravljenih je bilo tudi 27.712 hitrih testov. V bolnišnicah se na današnji dan zdravi 28 bolnikov s koronavirusom, od tega jih 9 potrebuje intenzivno terapijo. Tudi včeraj na srečo nismo zabeležili smrti povezanih s koronavirusom.

SVET, EVROPA - Evropa je postala prva regija sveta z več kot 50 milijoni okužb z novim koronavirusom. Po podatkih, ki jih je zbrala mendarodna novinarska organizacija Reuters, k dnevni rasti novih okužb na stari celini prispeva bolj nalezljiva različica novega koronavirusa delta, ki so jo doslej potrdili v sto državah sveta. V Evropi vsakih osem dni zabeležijo milijon novih okužb z novim koronavirusom. V primerjavi s preostalim svetom evropske okužbe z novim koronavirusom predstavljajo okoli 27 odstotkov vseh okužb, delež smrti zaradi covida-19 pa okoli 31 odstotkov. Od začetka pandemije je v Evropi umrlo skoraj 1,3 milijona covidnih bolnikov. Na svetu so doslej potrdili skupno več kot 190 milijonov okužb z novim koronavirusom. Življenje je izgubilo štiri milijone ljudi.

SLOVENIJA - Hitri antigenski testi na novi koronavirus bodo od 23. avgusta brezplačni le še za določene skupine. Vlada je namreč na dopisni seji sprejela uredbo o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z novim koronavirusom, v kateri je določila, da bo proračunski denar zagotavljala za hitre teste za osebe, ki se iz medicinskih razlogov ne smejo cepiti, kar izkažejo z zdravniškim potrdilom, ter za tiste, ki niso prebolele covida-19 oz. niso polno cepljeni, lahko pa povzročijo širjenje covida-19 s svojim delom ali ravnanjem v okolju, kjer obstaja neposredna nevarnost za širjenje. Gre za uporabnike zdravstvenih storitev, oskrbovance socialno varstvenih zavodov, osebe v zavodih za prestajanje zaporne kazni, prevzgojnih domovih, centrih za tujce, varnih hišah, azilnih domih, integracijskih hišah in kriznih centrih za otroke.

PONEDELJEK, 19. 7. 2021


SLOVENIJA - Od petka do danes zjutraj je bilo unovčenih skoraj 9.200 bonov, še skoraj 6 tisoč je bilo rezerviranih. Kot je znano, je tokrat bone mogoče koristiti širše kot lanskoletne, ki so bili le za prenočitve v turističnih nastanitvah. Po podatkih finančne uprave so državljani bone v prvem vikendu sicer v veliki meri - v 77 odstotkih, koristili za storitve s področja turizma, 16 % v gostinstvu, 5 odstotkov v šoportu in 2 odstotka v kulturi. In še ta podatek: neizkoriščenih je še skoraj polovica lanskoletnih bonov.

ZREŠKO
- Na Zreškem bo jutri akcija cepljenja proti covidu-19 za nenaročene. Izvedla jo bo mobilna cepilna enota Zdravstvenega doma Kočevje. Na voljo bodo vsa štiri cepiva, izbira bo prosta. Cepili bodo v prostorih zreškega štaba civilne zaščite od 10. do 16. ure. Za občane Slovenskih Konjic bo cepljenje možno med 10. in 11. uro, za občane Vitanja in Oplotnice med 11. in 12. uro, za občane Zreč in ostale pa med 13. in 16. uro. Zainteresirani morajo s seboj imeti zdravstveno kartico in osebni dokument.


SLOVENIJA
- Včeraj so odkrili 9 novih okužb s covidom-19. Aktivno je v Sloveniji po podatkih Sledilnika za covid trenutno okuženih 763 oseb. 30 covid bolnikov se zdravi v bolnišnicah. Umrlih v nedeljo ni bilo.



CELJSKO
– V Splošni bolnišnici Celje so spet dovoljeni obiski, a ne za vse in pod posebnimi pogoji. Podrobnosti najdete TUKAJ.

SLOVENIJA – V novi teden vstopami s temi podatki o cepljenih proti covidu-19: s prvim odmerkom je cepljenih 41 % prebivalcev Slovenije, z vsemi potrebnimi pa nekaj več kot 36 %. Najvišja precepljenost je v občinah Osilnica (53,8 %), Kostel ter Log-Dragomer.

Novice, povezane s covidom-19 v prejšnjem tednu, preverite TUKAJ.