maj 6, 2022

Tedni vseživljenjskega učenja z 8000 dogodki po vsej državi

V Celju so se opoldne začeli 27. Tedni vseživljenjskega učenja. Po vsej državi bodo z 8000 dogodki poudarilo pomen učenja in povezovanja vseh generacij.

V petih tednih bodo Tedni vseživljenjskega učenja prinesli 8000 dogodkov. (Foto: Štajerski val)

Opoldne so se v Celju začeli že 27. Tedni vseživljenjsega učenja. V petih tednih bodo po vsej Sloveniji prinesli okoli 8000 dogodkov, pravi nacionalna koordinatorka Tednov vseživljenjskega učenja na Andragoškem centru Slovenije Zvonka Pangerc Pahernik:

Pri pripravi dogodkov po vsej državi sodeluje več tisoče ljudi, ki delujejo v okviru 2000 ustanov, društev in nevladnih organizacij, ki organizirajo dogodke. V andragoškem centru ocenjujejo, da dogodke v okviru Tednov vseživljenjskega učenja obišče okoli dva odstotka vseh Slovencev. 

Zadnja leta vse manj udeležencev izobraževanja za odrasle
V andragoškem centru ugotavljajo, da je bilo leta 2016 v izobraževanje odraslih vključenih 12 odstotkov prebivalcev Slovenije, leta 2020 pa le še 8,4 odstotka. Čemu pripisujejo upad? Zvonka Pangerc Pahernik:

Kot pravi Zvonka Pangerc Pahernik, ljudje najpogosteje iščejo računalniško znanje, tečaje tujih jezikov ter delavnice za osebnostno rast, fizično in mentalno zdravje, pa o tem, kako ravnati trajnostno. Podobno je v okviru Ljudske univerze Celje, pravi njena direktorica Ines Stilin. Tudi tam ljudje med formalnim in neformalnim izobraževanjem največkrat izberejo slednjega, kamor sodijo jezikovni tečaji, team buildingi in vsebine za osebnostno rast. Sicer pa tudi Ines Stilin opaža, da je udeležencev izobraževanj vse manj:

Zato, še dodaja, se trudijo prepoznati kompetence prihodnosti, denimo kateri poklici bodo v prihodnjih letih najbolj potrebni. Kot poudarja Stilinova, se je treba prilagajati spremembam in odgovarjati na potrebe lokalne skupnosti. Zakaj pa se učiti vse življenje? Zvonka Pangerc Pahernik:

(TMG)