februar 1, 2022

Tisoč štipendij za deficitarne poklice

Štipendije lahko pridobijo dijaki, ki bodo v novem šolskem letu prvič vpisani v prvi letnik srednje poklicne šole

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in pokojninski sklad je objavil razpis za dodelitev štipendije za deficitarne poklice. Pridobijo jih lahko dijaki, ki bodo v novem šolskem letu prvič obiskovali 1. letnik srednjega poklicnega izobraževanja. Mesečna višina štipendije znaša okoli 107 evrov, dijak jo lahko prejme za celotno obdobje izobraževanja.

Štipendije za deficitarne poklice bodo lahko odslej prejemali tudi dijaki triletnega poklicnega programa gastronom-hotelir. (Foto: Pixabay)

Novost gastronom hotelir in izdelovalec kovinskih konstrukcij
Štipendije za deficitarne poklice so namenjene spodbujanju mladih za vpis v izobraževalne programe za poklice, za katere na trgu dela ni dovolj kadra glede na potrebe delodajalcev. »Ravno v tem času se mladi odločajo o izbiri svojega poklica in morda lahko marsikoga k odločitvi za katerega od deficitarnih poklicev spodbudi dejstvo, da so to poklici, ki jih na trgu dela primanjkuje, zato verjetno pri iskanju zaposlitve ne bodo imeli večjih težav,« razlaga Maja Gašparovič, vodja oddelka za štipendije in programe Ad futura na Javnem štipendijskem, razvojnem, invalidskem in pokojninskem skladu. Izpostavlja, da je mogoče štipendije prejeti za 23 deficitarnih poklicev, med drugim letos prvič za programe izdelovalec kovinskih konstrukcij in gastronom hotelir, ki izobražuje za poklica kuhar in natakar:


S štipendijami za bodoče kuharje in natakarje se je vlada odzvala na pomanjkanje kadra v turizmu. (Foto: Pixabay)

Štipendije lahko pridobijo dijaki, ki bodo v novem šolskem letu prvič vpisani v prvi letnik srednje poklicne šole. Mesečna višina štipendije znaša 107,42 evrov, dijak pa jo lahko prejema skozi celotno obdobje izobraževanja.

Dovoljenih več štipendij hkrati
V prihodnjem šolskem letu bo dodeljenih do 1000 štipendij, mesečna višina štipendije pa znaša 107,42 evrov. Vloge bodo na skladu sprejemali od 13. junija do vključno 23. septembra letos. Ob odločitvi za deficitarni poklic lahko dijak pridobi štipendijo za celotno obdobje izobraževanja, še izpostavlja Gašparovičeva:

Deficitarna štipendija se lahko dodeli hkrati z vsemi štipendijami, razen s kadrovsko, tako da lahko dijaki istočasno prejemajo tudi Zoisovo, državno štipendijo ali katerokoli drugo štipendijo, še dodaja Maja Gašparovič. (SP)