oktober 2, 2018

Turiste bodo vabili z vinom in kulturo

S projektom In cultura veritas želijo na Šmarsko-virštanjsko vinsko turistično cesto privabiti čim več gostov ter jih hkrati spodbuditi še k obisku katere od znamenitosti kulturne dediščine. Pri tem so se Šmarčani povezali s partnerji s sosednje Hrvaške, kaj vse prinaša projekt, so razkrili na dopoldanski predstavitveni konferenci.

Pomembna komponenta projekta bo tudi promocija. (Foto: Štajerski val)

Atraktivna in digitalizirana ponudba
Pri projektu In cultura veritas sodeluje šest partnerjev, po trije z vsake strani meje. Na slovenski strani so partnerji Razvojna agencija Sotla, Občina Šmarje pri Jelšah in Kmetijsko-gozdarski zavod Maribor. „Cilj je povezati kulturno dediščino z vinsko tradicijo in ponudbo ob vinskih cestah, pri čemer bomo vso ponudbo tudi digitalizirali. Tako želimo celotno območje na obeh straneh meje narediti kot atraktivno turistično destinacijo,“ pravi Ivana Rendulić Jelušuć iz Zagrebačke županije, ki je vodilni partner projekta, ter dodaja, da so v projekt zajeli štiri vinske turistične ceste in štiri muzeje. Na slovenski strani meje sta v projektu Šmarsko-virštanjska vinska turistična cesta (VT 10) in šmarski muzej baroka. Direktorica Razvojne agencije Sotla Bojana Žaberl ob tem pravi, da prinaša projekt še marsikaj:

Projekt zajema tudi promocijo celotnega območja doma in v tujini ter izobraževanja ponudnikov ob vinskih turističnih cestah, upravljavcev objektov kulturne dediščine in turističnih delavcev.

 
Partnerji pri projektu so načrte predstavili v Šmarski kleti.

Več kot milijon evrov 
Partnerji naj bi vse napovedano postorili do novembra leta 2020. Projekt, o katerem lahko še podrobneje preberete TUKAJ, je sicer v celoti ocenjen na dober milijon evrov, sofinancira ga Evropska unija, pod okriljem programa Interreg Slovenija – Hrvaška. (AD)


Tudi Šmarska vinska klet, ki je v znameniti Skazovi hiši v Šmarju pri Jelšah, bo v sklopu projekta
deležna nekaj novosti.