maj 1, 2020

Turistični objekti v Rogatcu znova odprti

Muzej na prostem Rogatec in Dvorec Strmol sta na podlagi vladnega odloka znova odprla svoja vrata, seveda z upoštevanjem in spoštovanjem zaščitnih ukrepov. Zaradi zaprtja turističnih objektov so imeli v Rogatcu za približno 5 tisoč obiskovalcev manj kot lani v tem času.

Dvorec Strmol vabi z razstavami, na ustvarjalne delavnice pa bo treba še počakati. (Foto: Zavod za kulturo, turizem in razvoj Rogatec)

Velik izpad šolskih skupin in dohodka
V Zavodu za kulturo, turizem in razvoj Rogatec so vladni odlok o ponovnem odprtju muzejev pospremili z velikim zadovoljstvom, saj so z vsakim dnem zaprtja beležili upad gostov in prihodkov. "Za nas predstavlja glavno sezono ravno čas od marca do junija, ko nas obiščejo šolske skupine, ki prihajajo k nam na tehnične, naravoslovne dni in ekskurzije. V prvi polovici leta zaslužimo približno 60 % letnega dohodka, kar predstavlja za nas skrb zbujajoče stanje," razlaga področna svetovalka za načrtovanje in trženje Nives Brezovnik in dodaja, da so zaradi uvedbe posebnih razmer, povezanih z novim koronavirusom, imeli od sredine marca približno 5000 obiskovalcev manj kot v enakem obdobju lani, za 25.000 evrov je bilo manj tudi prihodkov.

V muzej in dvorec samo z masko
Muzej na prostem Rogatec in Dvorec Strmol si lahko ogledamo z upoštevanjem in spoštovanjem zaščitnih ukrepov. "To pomeni,  razkuževanje rok pred vstopom v muzej in na dvorec ter po potrebi tudi v prostorih, obvezna je uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela v zaprtih prostorih (masko se sme sneti le na zunanjih površinah Muzeja na prostem) ter ohranjanje varne razdalje do drugih oseb; tako zaposlenih, kot tudi obiskovalcev," razlaga Brezovnikova in dodaja, da ob vstopu obiskovalci prejmejo tiskan vodnik, ki jih vodi po muzeju ter dvorcu, nato pa tiskovino odnesejo s seboj domov.

 Tudi ob obisku Lodna, muzejske trgovine v Muzeju na prostem, je treba spoštovati preventivne ukrepe. (Foto: Zavod za kulturo, turizem in razvoj Rogatec)

Ustvarjalnih delavnic še ne bo
Obiskovalci se lahko sprehodijo med objekti muzeja: Šmitovo hišo, kovačijo, trgovino z mešanim blagom ali Lodnom, gospodarskim poslopjem, svinjakom, kozolcem, Viničarsko hišo ter Kamnarsko bajto, kjer so  na ogled na 13 arih tudi zeliščni vrtovi in tako spoznavajo ter raziskujejo kulturno dediščino naših prednikov, lahko pa le posedejo v mirnem, zelenem, cvetočem okolju. Na dvorcu Strmol so na voljo zanimive tematske razstave, razlaga Nives Brezovnik:

Na ogled je tudi Rokodelski center Rogatec, ki poleg rokodelskih prostorov postavlja na ogled razstavo o tkanju. Doživljajskih in rokodelskih delavnic pa v Rogatcu do nadaljnjega še ne bodo izvajali. (SP)

Razstava Kuharca je na ogled na Dvorcu Strmol. (Foto: Zavod za kulturo, turizem in razvoj Strmol Rogatec)