september 1, 2020

Tudi pred 50 leti je bil prvi šolski dan na torek

Novo šolsko leto se začenja. Danes bo v šolske klopi sedlo nekaj več kot 190.000 učencev in skoraj 74.000 dijakov. Tudi pred 50 leti je bil prvi šolski dan na torek. In kakšna je šola danes v primerjavi s šolo pred pol stoletja?

V novem šolskem letu bo veliko izzivov, predvsem v boju z novim koronavirusom. Držimo pesti, da bodo otroci lahko v šolah vse leto.

Statistični urad Republike Slovenije (SURS) je zbral nekaj zanimivih podatkov o šolskem letu 2020/2021 in šolskem letu 1970/1971. Tako kot letos je tudi pred 50 leti prvi september padel na torek. Letošnje šolsko leto bo ostalo v spominu kot leto, v katerem prvič ni samoumevno, da pouk poteka v učilnicah. Šolsko leto 1970/1971 pa je bilo posebno zato, ker od takrat otroci in dijaki niso več hodili v šolo ob sobotah. Uvedli so namreč petdnevni šolski teden. Še danes so otroci v šolah pet dni na teden, ni pa osnovna šola več osemletna kot pred pol stoletja, pač pa traja devet let.

Po podatkih SURS-a je v srednješolsko izobraževanje dandanes vključene več kot 90 % mladine. Pred 50 leti pa se je po zaključeni osemletki v srednješolsko izobraževanje vpisalo 83 % otrok. Delež vpisanih v srednje šole tako ostaja visok, bistveno pa se je spremenil delež vpisanih po posameznih vrstah izobraževanja. Pred petimi desetletji se je več kot polovica mladih vpisala v nižje in srednje poklicne šole, danes je takšnih samo še četrtina. Število tistih, ki se vpišejo v gimnazije, se je podvojilo. Tudi število tistih, ki se vpišejo v tehniška in druga strokovna izobraževanja, se je povečalo za skoraj 20 %.

V osnovnih šolah sicer, kot še kažejo podatki SURS-a, že pol stoletja prevladujejo učiteljice. V prejšnjem šolskem letu je od malo več kot 19.000 učiteljev bilo skoraj 90 odstotkov učiteljic. Pred 50 leti je bilo vseh učiteljev skoraj pol manj kot danes. So pa tudi takrat s 77 % prevladovale ženske. Se je pa razmerje močno spremenilo v srednjih šolah. Pred pol stoletja je bilo 61 % moških učiteljev, v minulem šolskem letu pa le 33 %.

Kaj pa cene? Pred pol stoletja je bilo za zvezek treba odšteti 1,15 dinarja (kar je sedaj približno 0,75 evra), v Kopru ali Novem Mestu pa je bil zvezek še 5 centov dražji. Tisti, ki so se morali pred začetkom pouka še ostriči, pa so za novo frizuro odšteli 6,32 dinarja oziroma malo več kot 4 evre.

In navdušenje otrok nad šolo nekoč in danes? Izjav otrok izpred 50 let v našem radijskem arhivu na žalost ni več, a verjetno je bilo podobno kot danes. Nekateri otroci – predvsem mlajši – se šole zelo veselijo, drugi malo manj. Prisluhnite anketi, ki smo jo posneli včeraj, tik pred začetkom šolskega leta 2020/2021, ki ga bodo sicer v precejšnji meri zaznamovala stroga pravila ob novem koronavirusu:



Vsem učencem želimo prijetno in uspešno šolsko leto 2020/2021. (EP)