avgust 11, 2022

Unescov denar za suha travišča Kozjanskega parka

Kozjanski park je na Unescovem razpisu za projekt ohranjanja suhih travišč prejel 25 tisoč dolarjev. S projektom bo park pridobil podatke o rastlinah in glivah, ki rastejo na suhih travnikih. Hkrati bodo izobraževali mlade o biotski raznovrstnosti, o upravljanju ter pomenu ohranjanja suhih travnikov na območju Kozjanskega parka.

Unescov projekt Spodbujanje trajnostnega razvoja skozi Unescove programe in območja vključuje tudi izobraževanje prebivalcev Kozjanskega parka, ki pomembno prispevajo k ohranjanju suhih travnikov. (Foto: Barbara Ploštajner)

Suhi travniki pomembna območja velike biotske raznovrstnosti
Med več kot dvajsetimi državami v Evropi je bil Kozjanski parki z biosfernim območjem Kozjansko in Obsotelje izbran med prvih pet predlogov Unescovega projekta Spodbujanje trajnostnega razvoja skozi Unescove programe in območja. Biologinja Ema Jevšnik iz Kozjanskega parka o ciljih projekta pravi:


Suhi travniki so uvrščeni v območja Natura 2000 in so pomembna rastišča orhidej in gliv vlažnic, na njih pa so tudi številne druge ogrožene vrste rastlin in živali. (Foto: Kozjanski park)

S projektom želijo pridobiti podatke o rastlinah in glivah, ki rastejo na suhih travnikih. Hkrati bodo izobraževali mlade o pomenu suhih travnikov, biotski raznovrstnosti, o upravljanju ter pomenu ohranjanja suhih travnikov na območju Kozjanskega parka, razlaga Ema Jevšnik.

S prizadevanji želijo v Kozjanskem parku in Unescu ohranjati biotsko raznovrstnost suhih travnikov in ugodno vplivati na zahtevne čase podnebnih sprememb. Za projektne aktivnosti, ki bodo trajale od septembra letos do junija 2023, bo Unesco prispeval 25 tisoč dolarjev. Poleg Kozjanskega parka je Unesco na razpisu izbral tudi projekte iz Severne Makedonije – Albanije, Grčije, Italije ter Velika Britanije. (SP) 

 

Galerija slik