februar 9, 2020

V Bistrici ob Sotli najmlajša Univerza za tretje življenjsko obdobje

Pod okriljem knjižnice Šmarje pri Jelšah je v Bistrici ob Sotli zaživela Univerza za tretje življenjsko obdobje, namenjena izobraževanju, učenju in druženju starejših. V prvem letu delovanja je vpisanih 14 članov.

Izobraževanja niso pomembna le za ohranjanje možganske vitalnosti, ampak tudi druženje in medgeneracijsko povezanost. (Foto: UTŽO Bistrica ob Sotli)

Za osebnostno rast in kakovostni prosti čas
V Sloveniji trenutno deluje 53 Univerz za tretje življenjsko obdobje(UTŽO). Nekatere sežejo tudi v manjše kraje in tako bistveno zmanjšujejo neenakosti v dostopu starejših do izobraževanja. Pod okriljem Knjižnice Šmarje pri Jelšah že deset let deluje UTŽO Šmarje pri Jelšah in le leto manj tudi UTŽO Kozje, oktobra lani je zaživela še UTŽO Bistrica ob Sotli. "Namen univerze za tretje življenjsko obdobje Bistrica ob Sotli kot tudi ostalih po Sloveniji je torej izobraževati za osebnostno rast in organizirati kvalitetnejše preživljanje prostega časa. Naši člani se praviloma srečujejo enkrat na dva tedna ob petkih na različnih tematskih predavanjih in delavnicah,« pravi Irena Černelč, organizatorka izobraževanj na UTŽO Bistrica ob Sotli in dodaja, da dejavnosti izvajajo v prostorih Sušilnice v stavbi kulturnega doma, v katerem je tudi knjižnica.

  Člani univerze se izobražujejo in družijo v obnovljenih prostorih bistriške Sušilnice. (Foto: UTŽO Bistrica ob Sotli)

Trenutno 14 študentov
Člani se v UTŽO vpisujejo vsako leto posebej, vpis je možen tekom leta. V prvem letu delovanja se je po navedbah Černelčeve včlanilo 14 študentov iz občine Bistrica ob Sotli, ki lahko s predlogi sodelujejo tudi pri oblikovanju programa. In kako je s finaciranjem programov? "Denar za delovanje smo v prvem letu se pridobili iz članarine, ki znaša 10 evrov na osebo za študijsko leto, kar seveda ne pokriva vseh nastalih stroškov. Zato iščemo priložnosti v brezplačnih predavanjih, v povezovanju z drugimi izvajalci izobraževanja odraslih ipd. Veliko podporo pri izvajanju nudi naš zavod kot tudi Občina Bistrica ob Sotli. Posebej pa moramo izpostaviti Kozjanski park, ki je pripravljen izvesti več brezplačnih predavanj za naše člane ter Lidijo Umek, dipl. socialno delavko in direktorico podjetja Senior - center za pomoč starejšim pojasnjuje Irena Černelč. Nekaj utrinkov s predavanj si oglejte v spodnji fotogaleriji. (SP)

Galerija slik