november 2, 2019

V Bistrico ob Sotli na Kolomonov žegen

V Bistrici ob Sotli je pred vrati deveti Kolomonov žegen. Glasbeni festival, poimenovan po legendarni knjigi vraž in urokov, je nekakšen odgovor na noč čarovnic. Obiskovalcem se ni treba našemiti v čarovnice ali vampirje, edina čudežna sila, ki se jih bo polastila, je sila dobre muzike.

V električnem finalu večera bodo publiko v Klubu Metulj zagreli Prismojeni profesorji bluesa. (Foto: MD Bistrica ob Sotli)

Sodobno glasbo želijo povezati z ljudsko tradicijo
"Noč čarovnic je ameriški praznik, ki izhaja iz starih poganskih tradicij, kakršne so bile nekoč žive tudi na naših tleh. Na Kolomonovem žegnu se vsako leto približamo slovenski tradiciji na drugačen način: prve nastopajoče večera naprosimo, da pripravijo priredbo katerekoli slovenske ljudske pesmi,« razlaga Andrej Černelč iz Mladinskega društva Bistrica ob Sotli.

 

Po Zajtrku Prismojeni Profesorji Bluesa
Tokrat bo s priredbo ljudske viže večer odprl etno-šanson duet Zajtrk, ki ga tvorita Laura Betka Krajnc in Sven Horvat. Vrhunec večera pa bo nastop Prismojenih Profesorjev Bluesa, četverice izjemno podkovanh mojstrov blues glasbe, napoveduje Černelč.

Po akustičnem finalu torej električni finale večera, ki bo obiskovalce zagotovo uročil, je prepričan Černelč. Festival Kolomonov žegen se bo v bistriškem Klubu Metulj začel nocoj ob 21-ih. (SP)