september 26, 2022

V boj za predsednika tudi Miha Kordiš in Milan Brglez

Danes sta na Državno volilno komisijo kandidaturi za predsednika republike vložila še dva kandidata, Miha Kordiš in Milan Brglez.

Tudi Milan Brglez in Miha Kordiš se bosta potegovala za mesto predsednika republike.

Levica v kampanjo pošilja Miho Kordiša
Za predsedniški mandat se bo potegoval Miha Kordiš, kandidat Levice. Stranka je vložila predlog kandidature, ki so mu priložili podpise štirih poslank in poslancev. Kordiš obljublja, da bo kot kandidat in predsednik zagovarjal pravice malega človeka in vseh, katerih glas ni slišan. Kot pravi, mora predsednik spregovoriti za javno zdravstvo, za stanovanja, za domove starejših in za okolje. Za delavce na minimalni plači, prekarce, mlade in upokojence. V Levici verjamejo, da je politični prostor odprt za kandidata, ki bo v času draginje kot predsednik države postavil v ospredje socialno pravičnost, zagovarjal varovanje okolja in si prizadeval za jasno mirovniško mednarodno politiko.

SD in Gibanje Svoboda s skupnim kandidatom
Politični stranki SD in Gibanje Svoboda pa sta s priloženimi podpisi 42 poslank in poslancev vložili predlog kandidature za Milana Brgleza. Brglez v svoji kampanji izpostavlja povezovanje in spoštovanje. Kot pravi, se je za kandidaturo odločil, ker sta se spremenili tako notranjepolitična kot mednarodnopolitična situacija. Kot ključne točke svojega programa izpostavlja povrnitev ugleda funkciji predsednika republike z odgovornim služenjem državljanom in državi doma in v tujini, solidarnost ter skrb za soljudi, okolje, trajnostni razvoj. Dodaja, da je vesel široke politične podpore in da je skupni kandidat Socialnih demokratov in Gibanja Svobode.

Spomnimo, pet kandidatur je državna volilna komisija že potrdila, in sicer: Gregor Bezenšek ml., Janez Cigler Kralj, Vladimir Prebilič, Anže Logar, Nataša Pirc Musar. Rok za zbiranje podpisov podpore kandidaturam in za vlaganje kandidatur se izteče v sredo opolnoči. Predsedniške volitve bodo 23. oktobra. (TMG)