avgust 28, 2020

V celjskih šolah več otrok, v vrtcih manj

Celjske javne osnovne šole bo v novem šolskem letu obiskovalo skoraj 4200 otrok, kar je več kot lani, medtem ko bo prvošolčkov manj. Manj je vpisanih otrok tudi v celjske javne vrtce, obiskovalo jih bo skoraj 1670 otrok. Tako v šolah kot vrtcih pravijo, da so pripravljeni na začetek novega šolskega leta, ki bo prilagojeno novemu koronavirusu.

Največ učencev v novem šolskem letu, in sicer 512, bo v Osnovni šoli Hudinja, kjer naj bi zaradi prostorske stiske konec leta začeli graditi prizidek. (Foto: Radio Štajerski val)

Novo šolsko leto v številkah
Tudi v devetih celjskih javnih osnovnih šolah nestrpno pričakujejo 1. september, saj si želijo začetka pouka v šolskih klopeh. Vanje bo prihodnji torek sedlo 4193 učencev, kar je 73 več kot lani. Prvič bo prag šole prestopilo 458 otrok, kar je 5 manj kot v lanskem šolskem letu. Manj vpisanih otrok je tudi v celjskih javnih vrtcih, pričakujejo jih 1668, v enakem obdobju lani jih je bilo 1776. Številka se bo sicer še spreminjala, saj vrtci na prosta mesta malčke še vpisujejo, s septembrom pa bodo lahko vpisali vse novince, ki izpolnjujejo pogoje za sprejem, teh je 262, kar je sicer 88 manj kot septembra lani. Ob tem v celjskih vrtcih zaznavajo rast števila otrok z odloženim všolanjem. Takšnih je letos 74, lani jih je bilo 63.

Prvošolčki prvi dan potrebujejo ob sebi starše
Potem ko je bilo minulo šolsko leto, vsaj njegova druga polovica, zaradi novega koronavirusa vse prej kot običajno, tudi v celjskih osnovnih šolah nestrpno pričakujejo prihodnji torek. 1. septembra se bo, kot je po posvetovanju z zdravstveno stroko odločila vlada, pouk začel po modelu B. To pomeni, da bodo v šole odšli vsi učenci in dijaki ter da se bo, ob upoštevanju in izvajanju zaščitnih ukrepov in priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje, izvajal celotni obvezni in razširjeni program. Aktiv ravnateljev celjskih osnovnih šol se je na temo začetka novega šolskega leta sestal minuli teden. Vodja aktiva in ravnatelj Osnovne šole Hudinja Jože Berk izpostavlja zaključke oziroma stališča:

Berk ob tem opozarja, da stikov med učenci ne bo mogoče v celoti preprečiti:



Vodja aktiva ravnateljev celjskih osnovnih šol meni, da je v dani situaciji treba iskati rešitve in ne problemov.

„Če bi do okužbe prišlo, bodo v karanteni posamezni oddelki, bolj izjemoma pa cela šola,“ pravi. Kako pa bo s prvim šolskim dnem, ki je za malčke in njihove starše pomembna prelomnica? V navodilih, ki so jih prejele šole, je zapisano, da naj praviloma starši ne bi prihajali v šolo. Berk pravi, da so našli rešitev, ker se zavedajo, za kako pomemben dan gre:

Berk pravi, da v aktivu sicer ocenjujejo, da so na novo šolsko leto dobro pripravljeni in da se bodo trudili, da ga čim bolj izpeljejo.

V vrtcih na nove okoliščine pripravljeni
Tudi v celjskih vrtcih se te dni pospešeno pripravljajo na začetek novega šolskega leta, vendar pa, kot pravi vodja aktiva ravnateljev celjskih javnih vrtcev Irena Hren, so z novimi okoliščinami in načinom dela nekoliko bolj seznanjeni kot v šolah, saj mu sledijo že vse od ponovnega odprtja vrtcev po koncu epidemije novega koronavirusa:

V enem izmed celjskih vrtcev so okužbo s covidom-19 to poletje že imeli. Kako bodo ravnali, če se pojavi še enkrat?



Vodja aktiva ravnateljev celjskih javnih vrtcev Irena Hren pravi, da so pripravljeni na jesen.

S septembrom bo tri celjske javne vrtce začelo obiskovati tudi 262 novincev, ki pri tem pomembnem koraku potrebujejo podporo staršev. Hrenova pri tem pravi:

Sicer pa Hrenova pravi, da bodo še naprej spremembe, ki se zaradi virusa dogajajo v vrtčevskem okolju, otrokom skušali približati in jim razložiti na njim prilagojen način. Poseben poudarek dajejo higieni rok, kašlja in kihanja. Ker bo jesen ne le v znamenju novega koronavirusa, pač pa tudi številnih drugih prehladnih obolenj, starše pozivajo, naj bodo pozorni na počutje otrok in naj v vrtec pripeljejo le zdrave otroke. (NS)