junij 2, 2021

V Celju nove postaje in kolesa sistema KolesCE

Konec letošnjega poletja se boste lahko po Celju zapeljali z novimi kolesi. Sistem KolesCE bodo obogatili z 12 novimi postajami in 71 novimi kolesi za javno izposojo.

Sistem KolesCE ima veliko postaj, uporabljajo pa ga tudi v več ostalih občinah, tako si lahko kolo na primer izposodite v Celju in ga vrnete v Šentjurju. (Foto: MOC)

Mestna občina Celje bo s pomočjo sredstev Eko sklada sistem KolesCE razširila po mestnih četrtih in krajevnih skupnostih. Nove postaje za izposojo koles bodo na Mirni poti ob celjskem mestnem pokopališču, križišču Trubarjeve in Čopove ulice, Dečkovi cesti pri Ingradu, stičišču ulice Mesta Grevenbroich in Drapšinove, Milčinskega ulici, Ribarjevi ulici, Plavi laguni, Pod lipami, Celjskem sejmu, Polulah, Ljubečni in Teharjah. Nove postaje bodo, kot pravijo na občini, povezane s kolesarskimi povezavami, na vsaki pa bo prostora za 10 koles.

Projekt KolesCE je ocenjen na nekaj več kot 594.000 evrov. Slovenski okoljski javni sklad je k naložbi v izgradnjo kolesarske infrastrukture prispeval skoraj 299.000 evrov nepovratnih sredstev, preostala sredstva pa prihajajo iz celjskega občinskega proračuna.

Trenutno imajo v Celju 22 postaj in 150 koles za izposojo, od katerih je večina električnih. Po zaključku projekta bodo v Celju imeli 34 postaj in 221 koles.

S projektom KolesCE želijo v Celju povečati uporabo koles v mestu, zmanjšati prometne zastoje in emisije ogljikovega dioksida, pozitivno vplivati na zdravje ljudi ter občanom zagotoviti sistem izposoje, ki bo dostopen 24 ur na dan, vse dni v letu. (EP)