maj 9, 2022

V Celju od danes prostoferji - vozniki starejših

Od danes bodo tudi v Mestni občini Celje na voljo prevozi pod okriljem projekta Prostofer. Brezplačno jih lahko koristijo starejši občani, za dostop do zdravstvenega doma ali bolnišnice, do banke, upravne enote, trgovin …

Ključe avtomobila prostoferja je prostovoljnim voznikom predala celjska podžupanja Breda Arnšek. (Foto: MOC)

»Brezplačni prevozi so namenjeni tistim, ki sami ne vozijo, so brez sorodnikov, brez dobrih povezav z javnim prevozom in imajo nizke mesečne dohodke. Starejšim občankam in občanom bomo v sklopu projekta Prostofer omogočali brezplačne prevoze do Zdravstvenega doma Celje, Splošne bolnišnice Celje, uradnih ustanov in trgovin ter trgovskih središč na območju mestne občine,« sporočajo iz celjske občine ter dodajajo, da je občina v ta namen kupila električni osebni avto Nissan LEAF. Vozilo ga bo 15 prostovoljnih voznikov.

Uporabniki lahko prevoz naročijo od ponedeljka do petka med 8. in 18. uro na brezplačni telefonski številki 080 10 10, in sicer vsaj tri dni prej. Prevoze bodo izvajali od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro.

Za voznike prostovoljce sta zavod Zlata mreža in Javna agencija za varnost prometa pripravila tudi izobraževanje. (Foto: MOC)

In kdo lahko postane prostovoljni voznik – prostofer? Vsak, ki želi svoj prosti čas nameniti prostovoljstvu, pogoj pa je tudi veljavno vozniško dovoljenje B kategorije. Novi vozniki se lahko za sodelovanje prijavo na elektronski naslov druzbene-dejavnosti@celje.si oziroma pokličejo na telefonsko številko (03) 42 65 860, kjer bodo dobili vse potrebne informacije.

Mestna občina Celje je sicer 84. občina v državi, ki se je priključila projektu Prostofer, ki ga izvaja zavod Zlata mreža. V našem delu države prostoferji vozijo tudi v občinah Žalec, Šentjur, Vojnik, Šmarje pri Jelšah, Kozje, Zreče in Slovenske Konjice. (AD)