avgust 20, 2020

V Vitanju lahko vidite kamen z Lune

V Center vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga v Vitanje od tega tedna poleg ostalih razstav vabi še prav poseben eksponat iz vesolja – kamen z Lune, ki so ga na Zemljo prinesli z misije Apollo 17 v začetku 70. let prejšnjega stoletja.

Kakšno je površje Lune? Do konca leta lahko preverite v vitanjskem Centru Noordung. (Foto: Pixabay)

To je prvič, da je delček z Luninega površja na ogled v Sloveniji. Vzorec iz bazalta je nabral ameriški astronavt in geolog Harrison »Jack« Schmitt. Tehta 120 gramov in je del večjega kamna, ki je ob prihodu na Zemljo tehtal okoli 8 kilogramov. Star naj bi bil okoli 4 milijarde let in je starejši od skoraj vseh kamnin na površju Zemlje.

Delček luninega površja bo v Centru Noordung na ogled do konca leta. Je simbol skupne predanosti raziskovanja vesolja, saj so si ameriško veleposlaništvo, agencija NASA in Center Noordung za postavitev razstave prizadevali skoraj leto dni.

Kamna z Lune se sicer ne morete dotakniti, ga pa vidite od zelo blizu. (Foto: Center Noordung)

Poleg vzorca kamnine z Lune pa bo v Vitanju od konca avgusta na ogled tudi replika vesoljske obleke, ki jo je med prvim sprehodom na Luni nosil Neil Armstrong.
Še več o tem, zakaj je vredno obiskati Center Noordung, prisluhnite v spodnjem posnetku, z direktorjem Dominikom Koboldom se je pogovarjala Katja Žolgar. (EP)