september 29, 2021

V Hiši vin Emino nekoliko manjša, a kakovostna letina

Hiša vin Emino, ki deluje pod okriljem Kmetijske zadruge Šmarje, te dni odkupuje grozdje za vinski letnik 2021. V imenski kleti pričakujejo kakovostno letino, ki pa bo zaradi spomladanske pozebe nekoliko manjša kot so predvidevali. Okoli 250 ton grozdja bodo predelali v različne polnitve, med katerimi največ obeta več let zapored nagrajena modra frankinja.

V imenski kleti bodo letos od okoliških vonogradnikov odkupili okoli 250 tom grozdja, lani so ga odkupili 300 ton. (Foto: Kmetijska zadruga Šmarje)

Najprej odkup grozdja za penine, sledijo ostale sorte
Po besedah vodje trženja v Hiši vin Emino Matije Jagriča so z odkupom grozdja od svojih vinogradnikov – zadružnikov začeli sredi meseca, najprej z rumenim muškatom, namenjenim penini Boemme. Zdaj so na vrsti ostale sorte, kot so chardonnay, sauvignon in rumeni muškat, sledi še mešano belo in laški rizlig. Jagrič pričakuje, da bodo letos odkupili 250 ton grozdja. To je zaradi neugodnih vremenskih razmer sicer manj, kot so načrtovali. In kakšen letnik lahko pričakujejo?


Enolog Gašper Repše in vodja trženja Matija Jagrič v Hiši vin Eminon napovedujeta zanimiv vinski letnik 2021. (Foto: Kmetijska zadruga Šmarje)

Stavijo na modro frankinjo
Grozdje iz Šmarsko-virštanjskega vinorodnega okoliša bodo predelali v različne polnitve. Pričakovanja od letnika 2021 so v Hiši vin Emino visoka, saj so samo letos za svoja vina prejeli 11 mednarodnih in domačih medalj. "Letos veliko pričakujemo od modre frankinje, saj bomo glede na napoved, ki naj bi bila v naslednjih dneh zelo lepa, še nekoliko počakali, saj si želimo v klet dobiti nekaj zares vrhunske modre frankinje," napoveduje enolog Gašper Repše in napoveduje, da bodo letnik 2021 kupcem tradicionalno prvič predstavili v novembru z mladim vinom Pubec – Emino cuveé.

Med korono porast prodaje hišni vin
Kakovost vin iz Hiše vin Emino, ki se po priznanjih sodeč iz leta v leto povečuje, se zagotovo odraža tudi v prodaji: "Prodaja se je skozi pomlad krepila in poleti količinsko skoraj dosegla predkoronsko raven. Še vedno imamo nekaj manevrskega prostora pri vrhunskih vinih, med tem so hišna vina že presegla prodajo iz leta 2019. Če nam bodo ukrepi do konca leta naklonjeni, bomo s prodajnimi rezultati lahko zelo zadovoljni," še pojasnjuje Jagrič. (SP)


Ekipa Hiše vin Emino. (Foto: Kmetijska zadruga)