april 10, 2021

V Jovsih nova bivališča za dvoživke

Kozjanski park bo v Jovsih uredil 10 novih vodnih površin za dvoživke, 30 mlak načrtuje tudi na Bohorju. Na Trebčah je v načrtu Informacijski center z učno potjo o dvoživkah ter podhodi in ograje, ki bodo dvoživkam omogočali varno prehajanje cest ob selitvah. Aktivnosti so vredne dobrih 750 tisoč evrov.

Kozjanski park je v Jovsih uredil 3 mlake, vsako v velikosti približno 250 m2. (Foto: Dušan Klenovšek)

Za boljše pogoje razmnoževanja
V JZ Kozjanski park nadaljujejo prizadevanja za čim večjo pestrost živalskih in rastlinskih vrst na zavarovanem območju. Februarja in marca letos so v okviru projekta LIFE AMPHICON, v katerem Kozjanski park sodeluje kot partner, v Jovsih v občini Brežice vzpostavili nove vodne habitate za dvoživke. S temi ukrepi želijo v Jovsih zagotoviti vodne površine tudi v najbolj sušnih obdobjih in tako izboljšati stanje ohranjenosti nižinskega urha, hribskega urha in velikega pupka, razlaga vodja projekta Tatjana Zalokar:



 
Z novimi življenskimi prostori želijo vsem dvoživkam omogočiti, da bodo imele tudi v sušnem pomladnem ali jesenskem obdobju možnost razmnoževanja. (Foto: Dušan Klenovšek)

Dars bo zgradil podhode in ograjo
V prihodnjih letih nameravajo v Kozjanskem parku na območju Jovsov kupiti še 13 hektarov zemljišč in za nižinskega urha urediti dodatnih 7 mlak podobnih velikosti, medtem ko nameravajo na drugem koncu zavarovanega območja, na območju Bohorja, urediti 30 manjših mlak za vse boj ogroženega hribskega urha. V sedemletnem projektu bodo v sodelovanju z DARS zgradili tudi podhode in ograjo na Trebčah, ki bodo dvoživkam omogočili varno prehajanje cest ob selitvah. Prav tako je na Trebčah v načrtu Informacijski center za dvoživke z učno potjo. Vrednost projekta je dobrih 752 tisoč evrov, od tega Evropska Unija sofinancira 60% denarja, Ministrstvo za okolje in prostor 20 %, preostalih 20 % pa zagotavlja Kozjanski park. (SP)

 
V Jovsih in na Bohorju bo za dvoživke urejenih še 37 mlak. (Foto: Dušan Klenovšek)