november 25, 2019

V Konjicah spodbujali k manj odpadkom

Tržnica v Slovenskih Konjicah je v soboto dobila drugačno podobo. V okviru evropskega tedna zmanjševanja odpadkov je Javno komunalno podjetje JPK Slovenske Konjice skupaj s Turističnim društvom Zreče in Okoljsko raziskovalnim zavodom organiziralo ozaveščevalno tržnico v okviru projekta Navdih trajnosti.

Marsičesa so se lahko naučili obiskovalci prav posebne tržnice v Slovenskih Konjicah. Tudi tega, da stara oblačila niso nujno za v smeti. (Foto: Štajerski val)

Z dogodkom so širili znanje o ponovni uporabi, ki lahko veliko prispeva k ohranjanju narave in varstvu okolja. Ob vstopu na tržnico so organizatorji postavili rumen zabojnik za zbiranje odpadnega jedilnega olja. Najmlajši obiskovalci so lahko v izmenjevalnici igrač svoje stare igrače, ki so se jih morebiti naveličali, zamenjali za druge, sicer rabljene, a dobro ohranjene. Tako so prispevali k zmanjšanju potrošnje in kopičenju nepotrebnih odpadkov. Poleg tega so si na stojnici Okoljsko raziskovalnega zavoda iz Slovenskih Konjic lahko izdelali vrečko za copate iz starih majic. Stojnica Turističnega društva Zreče je obiskovalcem nudila okoljske pozornosti, kot so zabojniki za biorazgradljive odpadke in vrečke za sadje, izdelane iz starih zaves. Iz zavrženega pohištva so izdelali tudi dnevno sobo na prostem, kjer so si lahko mimoidoči privoščili čaj in poklepetali. Direktor Javnega komunalnega podjetja Slovenske Konjice Franc Dover sicer pravi, da so prebivalci na širšem Konjiškem vedno bolj ozaveščeni o ločevanju in zmanjševanju odpadkov:

V prav posebni dnevni sobi je čaj spil tudi konjiški župan.

Vzdušje je bilo kljub dežju dobro. Tisti, ki so tržnico obiskali, so o okoljski problematiki dobro podučeni:

Takšne projekte podpira tudi župan občine Slovenske Konjice Darko Ratajc, ki je povedal:

Izmenjevalnica igrač

Če se sprašujete, kako lahko tudi sami kot posameznik pripomorete k izboljšanju okolja, si velja zapomniti in upoštevati misel delujemo zeleno, odločamo modro in dejstvo, da ponovno uporabo z lahkoto spremenimo tudi v navado. (KR)

Galerija slik