december 13, 2020

V Kozjanskem parku več kot 6500 različnih ptic

V Kozjanskem parku so letos popisali 32 % parov ptic in 5 vrst gnezdilk več kot pred desetimi leti. Vsega skupaj so našteli nekaj čez 6500 različnih parov ptic in 83 vrst gnezdilk. Največji porast ptic je v travniških sadovnjakih, ki so zaščitni znak Kozjanskega parka.

Med kozjanskimi pticami najdemo tudi velikega skovika. (Foto: Barbara Ploštajner)

Najštevilčnejši generalisti oz. gozdne vrste
V letošnjem letu je Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) izvedlo sistematično raziskavo ptic znotraj zavarovanega območja. Enako raziskavo je DOPPS izvedel že v  letih 1999 in 2010. Popis se izvaja po enakih metodah in enakih trasah, zato daje popis že vpogled v trende. »V letu 2020 je bilo skupaj zabeleženih 6535 različnih parov ptic in 83 vrst gnezdilk. To je 32 % parov in 5 vrst gnezdilk več kot leta 1999 ter 38 % parov in 4 vrst gnezdilk več kot leta 2010,« razlaga biolog Dušan Klenovšek iz Kozjanskega parka in izpostavlja, da so kar pet najštevilčnejših vrst (37 % vseh parov) predstavljali generalisti oziroma gozdne vrste: ščinkavec, črnoglavka, kos, taščica in velika sinica.


Med prvimi 30 vrstami po številčnosti je tudi vijeglavka, ki velja za ptico kmetijske krajine. (Foto: Dušan Klenovšek)

Številčnost travniških vrst zaskrbljujoča
Nekatere vrste pa imajo v letu 2020 izrazito nizek vrstni indeks, npr. divja grlica, brglez, rjava penica, prosnik, grilček, prepelica, drevesna cipa, veliki strnad in močvirska trstnica. V pretežni meri gre za travniške vrste oziroma vrste kmetijske krajine, razlaga Klenovšek.  

 
Veliki detel na Čerčkovi domačiji. (Foto: Dušan Klenovšek)

Največji porast v travniških sadovnjakih
Največji porast ptic se kaže v populaciji ptic ekstenzivnih sadovnjakov. Za porast le – te lahko najdemo razloge v strategiji aktivnega in načrtnega upravljanja s travniškimi sadovnjaki, ki postajajo simbol Kozjanskega.


Na letošnjem popisu so zabeležili 6 parov smrdokavre, kar je največ do sedaj. (Foto: Dušan Klenovšek)