november 8, 2018

Alpinist posthumno postal častni občan Laškega

Sreda je bila v Laškem v znamenju občinskega praznika. Laščani in Laščanke so ga počastili z osrednjo slovesnostjo, na kateri so podelili letošnja občinska priznanja. Najvišje priznanje, naziv častni občan, so posthumno podelili Francu Knezu, za izjemne dozežke v alpinizmu.

Občina Laško praznuje 7. novembra, v spomin na prvo omembo Laškega kot trga v pisnem viru, to je v Listini Leopolda VI. iz leta 1227. (Foto: Radio Štajerski val)

Prispeval k ugledu slovenskega alpinizma
Laščani so se z nazivom častni občan letos poklonili enemu največjih slovenskih alpinistov vseh časov, Francu Knezu - Frančku. V alpinistično zgodovino se je zapisal po rekordnem številu vzponov in smeri ter po pionirskih inovacijah v alpinizmu in plezanju. Njegovi dosežki in uspehi so bili prepoznani tako na državni kot lokalni ravni. Franc Knez je prejel visoko državno odlikovanje, red za zasluge, za dosežke v slovenskem alpinizmu in za prispevke k ugledu slovenskega alpinizma v svetu in večji prepoznavnosti Slovenije, bil pa je tudi dobitnik srebrnega grba Občine Laško za izjemne dosežke na področju alpinizma. S posthumnim nazivom častni občan so ga Laščani zdaj simbolno ohranili kot del identitete njihove občine.

Komu letošnji grbi?
Laških grbov se je letos razveselilo devet nagrajencev. Tista zlatega leska sta šla v roke Juretu Janu, za dolgoletno delo na kulturnem področju, in Jožetu Krašovcu, za dolgoletno delo na družbenopolitičnem področju. Dobitniki srebrnih grbov so trije, prejeli so jih Andrej Mavri, za prizadevno delo na družbenem in kulturnozgodovinskem področju, Laški akademski klub, za 60 let uspešnega delovanja, ter Lovska družina Jurklošter, za trajnostno gospodarjenje z divjadjo in ohranjanje kulturne dediščine. Tudi bronastih grbov so se razveselili trije, in sicer Anica Brečko, za dolgoletno delo na področju prostovoljstva, Srečko Očko, za uspešno delo na področju gasilstva, ter Jošt Napret, za odlične dosežke v jadralnem padalstvu. Podelili so tudi 10 kristalnih grbov. Izročili so jih Mažoretam Laško, Valentini Zajtl, Tjaši Razboršek, Tanji Belej, Petri Maček, Luki Vindišarju, Uli Matek, Nejcu Vovku, Saši Klezin in Luki Horjaku.(NS)