marec 26, 2018

V Mlačah in na Zbelovem bodo varni pred poplavami

Čez dve leti naj bi bili krajani Zbelovega in Mlač v konjiški občini le varni pred poplavami. Država in občina sta za gradnjo nasipov ob reki Dravinji, kanalizacije ter mostu na Zbelovem zagotovili približno 3,2 milijona evrov. Dela bodo začeli letos, zaključili naj bi jih spomladi 2020.

Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen in konjiški župan Miran Gorinšek sta se s podpisom sporazuma zavezala, da bodo prebivalci Zbelovega in dela Mlač čez dve leti varni pred poplavljajočo Dravinjo.

Kanalizacija, most in nasipi
Predvidoma čez dve leti bodo prebivalci na Zbelovem in delu Mlač ob močnejših padavinah lahko bolj mirno spali. Razlivanje reke Dravinje bodo preprečili protipoplavni nasipi. Ministrstvo za okolje in prostor je v ta namen zagotovilo približno 1,5 milijona evrov. "Potem, ko je naše ministrstvo lani financiralo protipoplavne nasipe občinam na Gorenjskem in v okolici Ljubljane, letos denar namenjamo za poplavno varnost ob reki Dravinji, in sicer v občinah Slovenske Konjice, Kidričevo in Videm pri Ptuju," je ob dopoldanskem podpisu sporazuma o sofinanciranju v Slovenskih Konjicah povedala ministrica Irena Majcen. Za izvedbena dela na terenu je zadolžena konjiška občina, ki je večino soglasij s strani lastnikov zemljišč že pridobila. Sočasno občina ureja tudi zemljiške služnosti za gradnjo kanalizacijskega sistema z majhno čistilno napravo. Za to naložbo bo 1,3 milijona evrov zagotovila občina Slovenske Konjice. Nova kanalizacija je namreč predpogoj, da bo sistem protipoplavne zaščite dejansko učinkovit. Obenem bo občina na Zbelovem zgradila še nov most čez Dravinjo in v ta namen odštela približno 450 tisočakov. S protipoplavnimi ukrepi v tem delu konjiške lokalne skupnosti zagotavljajo tudi možnost dodatne stanovanjske gradnje. Na poplavnem območju reke Dravinje po novem ni več mogoče dobiti gradbenega dovoljenja. Ko bodo protipoplavni nasipi urejeni, bo gradnja na tem območju znova mogoča. Tudi o tem župan Miran Gorinšek v spodnji izjavi. (BF)

Datoteke

MINISTRICA IRENA MAJCEN

ŽUPAN MIRAN GORINŠEK