julij 15, 2020

V Obsotelju in na Kozjanskem boljši dostop do WiFi omrežja

Občine Podčetrtek, Bistrica ob Sotli in Rogatec so v projektu WiFi4EU z evropskim denarjem vzpostavile brezžično internetno povezavo na javnih mestih, kot so parki, trgi, javne zgradbe, knjižnice, zdravstveni domovi in muzeji. Dostop do omrežja je brezplačen.

Do brezžične internetne povezave lahko dostopajo tudi obiskovalci samostana in Jelenovega grebena v Olimju. (Foto: Radio Štajerski val)

Za boljšo kakovost življenja
Evropska unija z razpisom za nepovratna sredstva za izgradnjo WiFi4EU lokalnim skupnostim omogoča brezplačen brezžični dostop do interneta na javnih mestih. Naložbe Evropske Unije v višini 130 milijonov evrov je pridobilo skoraj 8.000 evropskih občin, iz naših krajev so na razpisu na razpisu med drugim uspele občine Podčetrtek, Bistrica ob Sotli in Rogatec. Pridobile so bon v višini 15.000 evrov, ki omogoča stroške nakupa in namestitve opreme za vzpostavitev brezžične internetne povezave v javnih parkih, na trgih, v knjižnicah ... Na občinah verjamejo, da bo dostop do omrežja še izboljšal kakovost življenja, predvsem pa nudil dober dostop do WiFi omrežja.

V Podčetrtku internet za vse generacije
V občini Podčetrtek so projekt izvedli na celotnem območju občine od Sedlarjevega do Pristave pri Mestinju in ne samo v centru Podčetrtka, ter tako pokrili celotno populacijo od najmlajših do najstarejših in seveda tudi turistične obiskovalce. "Tako ima brezžično omrežje občine Podčetrtek nameščenih 15 zunanjih točk skladno z zahtevami razpisa WiFi4EU. Lokacije so sledeče: igrišče pri šoli v Pristavi pri Mestinju, Dom krajanov Pristava, cerkev Sv. Ema, TIC Podčetrtek, železniško postajališče Podčetrtek, poslovni objekt kavarna Trunk, železniško postajališče Imeno, letališče-hipodrom Imeno, Gasilski dom Imeno, Virštanj športni park, Gostišče Virštanj, Samostan Olimje, Gostišče Ježovnik, domačija Sedlarjevo, Gasilski dom Polje ob Sotli," so sporočili iz občine in dodali, da vzpostavitev omrežja na območju Trške ceste, ZD Podčetrtek in v okolici šole ni bila predvidena, saj je že KS Podčetrtek pred leti postavila svoj WIFI in ni bilo potrebe po dveh dostopnih točkah.

V Bistrici ob Sotli na več lokacijah
V projektu WiFi4 so brezžično povezavo zagotovili tudi na več lokacijah občine Bistrica ob Sotli. "Z izborom dobrega izvajalca smo to povezavo močno razširili in z instalacijo šestih notranjih in šestih zunanjih oddajnikov pokrili celotno Bistrico ob Sotlo, del Kunšperka, Hrastja in Polja. Za nadaljnjo povečevanje dostopa do hitrih širokopasovnih povezav pa intenzivno nadaljujemo projekt optičnih napeljav še za preostali del občine, tako da bi s tem pokrili celotno občino in ljudem olajšali delo na daljavo," razlaga župan Bistrice ob Sotli Franjo Debelak in izpostavlja, da je dostop do omrežja WiFi4EU za vse uporabnike brezplačen.

 Brezplačna internetna povezava je na voljo tudi v kulturnem domu in knjižnici v Bistrici ob Sotli. (Foto: Radio Štajerski val)

V Rogatcu omrežje v sredini avgusta
Na razpisu WiFi4EU so uspeli tudi v občini Rogatec, kjer so z 15 tisoč ervov vrednim bonom financirali stroške nakupa in namestitve opreme na javne točke dostopa do interneta. "Vzpostavljene bodo dostopne točke na naslednjih lokacijah: Parkirišče za tovorna vozila, Gasilski dom Rogatec, Občina Rogatec, Dvorec Strmol Rogatec, Muzej na prostem Rogatec, Konjeniški center, OŠ Rogatec, Športna dvorana Rogatec, OŠ Rogatec, Športni park-igrišča, Gasilski dom Donačka gora in Gasilski dom Dobovec," so sporočili iz rogaške občine in dodali, da je oprema na lokacijah že montirana, izvajajo še dela konfiguracije omrežja. Projekt bo zaključen predvidoma v sredini meseca avgusta. (SP)