maj 16, 2019

V Podčetrtku najsodobnejša pediatrija v Sloveniji

Šmarski zdravstveni dom in občina Podčetrtek sta zaključila gradnjo pediatrije v Podčetrtku. Nove prostore z najsodobnejšo opremo so odprli na včerajšnji slovesnosti v prostorih Zdravstvene postaje Podčetrtek. V njej bodo nudili zdravstveno oskrbo otrokom z južnega Kozjanskega.

Nova pediatrija je prostore dobila v Zdravstveni postaji Podčetrtek. (Foto: Zlatka Polajžer)

Uresničena dolgoletna želja
Nova pediatrija v Podčetrtku je stala 250.000 evrov. Ureditev prostorov je v celoti plačala občina Podčetrtek, Zdravstveni dom Šmarje pri Jelšah pa je zagotovil opremo ambulante in poskrbel za pediatre. Župan Podčetrtka Peter Misja ob odprtju novih prostorov, ki obsegajo 110 kvadratov, ni skrival zadovoljstva, saj je bila pediatrija dolgoletna želja občine in občanov:

Poleg ureditve prostorov je občina poskrbela tudi za ureditev okolice in dovozne ceste s parkirišči.

 Župan Podčetrtka Peter Misja in direktorica ZD Šmarje pri Jelšah Jasna Žerak ob slavnostnem odprtju. 

Stalni pediater s 1. junijem
Direktorica ZD Šmarje pri Jelšah Jasna Žerak je zadovoljna, da je občina pokazala posluh za financiranje pediatrije. Ocenjuje, da ja ambulanta v Podčetrtku trenutno najbolj sodobno opremljena v Sloveniji. Pediatrija v Podčetrtku sicer v nadomestnih prostorih ginekologije in družinske ambulante deluje že od začetka marca. Pediatri so otrokom trenutno na voljo štiri dni v tednu. V šmarskem zdravstvenem domu pa si prizadevajo, da bi na razpisu ministrstva za zdravje pridobili stalno zaposlenega pediatra, ki bo najmlajšim nudil zdravstveno oskrbo vseh pet dni v tednu.

Na pediatriji v Podčetrtku trenutno skrbijo za okoli 6.500 otrok s Kozjanskega. Zdravstveno oskrbo nudijo otrokom iz občin Podčetrtek, Kozje in Bistrica ob Sotli, nova ambulanta pa bo dobrodošla tudi za razbremenitev pediatrov v Rogaški Slatini in Šmarju pri Jelšah. Do pridobitve programa s polnim delovnikom bodo v Podčetrtku zdravstveno oskrbo še naprej nudili štirje pediatri: Robert Bajuk, Goran Cocojević, Matej Slivnik in Andrej Mlakar. Nekaj utrinkov s slovesnega odprtja si poglejte v spodnji galeriji. (tekst: SP, foto: Zlatka Polajžer)

 Direktorica Jasna Žerak z ekipo pediatrov in medicinsko sestro, ki delujeko v ZD Podčetrtek.