november 25, 2021

Če želite v Podčetrtku na WC, boste morali še na kavo

Ste med tistimi, ki na vsakem izletu ob izstopu iz avtobusa najprej iščete stranišče? Marsikje v Sloveniji imate pri tem verjetno težave. Tudi v Podčetrtku javnega stranišča ne boste našli.

Trenutno so obiskovalcem občine Podčetrtek stranišča, kot pravi župan, na voljo v lokalih in turističnih objektih, javnega stranišča pa ni. (Fotografija je simbolična, foto: Pixabay)

Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen je ob nedavnem svetovnem dneu stranišč z ocenjevalno akcijo Naj javno stranišče 2021, ki jo pripravljajo že tradicionalno, znova opozorilo na pomen urejenih in dostopnih stranišč. Za vsakogar je zelo neprijetno, če je nujno treba na stranišče, pa ga ni v bližini. To je še toliko večji problem za osebe s katero od kroničnih vnetnih črevesnih bolezni, ki se srečujejo s pogostimi in hitrimi pozivi na blato. Kot smo že poročali TUKAJ, imajo med mestnimi občinami najbolje urejena javna stranišča na Ptuju, sledi Velenje, med ostalimi občinami pa je zmagala občina Krško, iz našega dela države se je najbolje uvrstila občina Rogaška Slatina.

Ni ga še, a morda bo kmalu
Komisija pa je obiskala tudi kraje, kjer javnih stranišč ni našla, ker jih nimajo. Med njimi bode v oči občina Podčetrtek, najbolj turistična občina Obsotelja in Kozjanskega. Zakaj še nimajo javnega stranišča in ali ga morda načrtujejo, smo povprašali župana Petra Misjo:



Med občinami v Savinjski regiji, kjer javnih stranišč nimajo, so sicer tudi občine Šmarje pri Jelšah, Vojnik, Zreče, Mozirje in Šoštanj. Tem občinam je komisija izbora Naj javno stranišče 2021 prav tako podelila zidak, za spodbudo, naj vendarle uredijo javna stranišča.  (AD, SP)