avgust 10, 2018

V Podsredi Center biodiverzitete

Pod okriljem Kozjanskega parka bo na Čerčkovi domačiji v Podsredi zaživel Center biodiverzitete in travniškega sadovnjaka. V objektu, ki so ga preuredili iz starega kozolca, želijo obiskovalcem na enem mestu predstaviti izjemno biotsko pestrost tega zavarovanega območja.

V Centru biodiverzitete in travniškega sadovnjaka v Podsredi bodo na enem mestu na voljo vse informacije o biotski pestrosti Kozjanskega parka. (foto: Kozjanki park)

Najkasneje do leta 2020
Center biodiverzitete in travniškega sadovnjaka se nahaja v obnovljenem kozolcu na nekdanji Čerčkovi domačiji v Podsredi, ki jo je JZ Kozjanski park odkupil že pred leti. Po besedah v. d. direktorice Valerije Slemenšek so obnovitvena dela začeli leta 2016, to poletje so končali 3. fazo ureditve. "Objekt smo zaprli in uredili okolico domačije. Na tej domačiji imamo že danes 2,3 hektare velik kolekcijski sadovnjak s številnimi avtohtonimi in tradicionalnimi sortami jabolk in hrušk. Obiskovalci si lahko na domačiji ogledajo različne sorte dreves, bivališča za koristne organizme, krmilnice, gnezdilnice, poučijo pa se lahko tudi dodatno s pomočjo informacijskih tabl„ pravi Slemenškova in dodaja, da bodo v Centru biodiverzitete in travniškega sadovnjaka obiskovalcem predstavili habitatne tipe zavarovanega območja Kozjanskega parka in vrste Nature 2000, v njem bodo izvajali tudi naravoslovne dneve in tedenske tabore. V objektu zato med drugim načrtujejo bivalni del s prenočišči, prostor za predavanja in razstave ter večnamenski prostor. Obnovo centra financira Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije. V celoti naj bi bil dokončan v prihodnjih dveh letih. Stal bo najmanj 200 tisoč evrov. (SP)

Galerija slik