oktober 9, 2018

V Podsredo na Praznik kozjanskega jabolka

Praznik kozjanskega jabolka v Podsredi do konca tedna prinaša niz kulturnih in naravovarstvenih dogodkov. Najbolj živahno bo konec tedna na tradicionalnem sejmu lokalnih pridelkov in izdelkov, ki ga bo spremljal tudi pester kulturni program.

Utrinek z nedeljskega pohoda po travniških sadovnjakih. (foto: JZ Kozjanski park)

Pohod, delavnice, razstave ...
V Kozjanskem parku se je minuli konec tedna s pohodom po travniških sadovnjakih začel Praznik kozjanskega jabolka. Etnološka in ekološka prireditev bo vse do konca tedna postregla s kar nekaj izobraževalno-kulturnimi dogodki. Z njimi želijo v Kozjanskem parku prikazati svoja prizadevanja pri varstvu narave, katere pomemben del so travniški sadovnjaki s starimi sortami jablan. Kot napoveduje Tatjana Kotnik, je današnji torek namenjen najmlajšim, zanje pripravljajo Hermanovo ustvarjalno delavnico in razstavo Rojstni dan v Hermanovem brogu. V sredo bodo na gradu Podsreda za šolarje organizirali arhitekturno delavnico Hiša v parku, četrtek bo v znamenju Aškerčevega večera, v petek pa v Slovensko-bavarski hiši pripravljajo odprtje dveh razstav, na ogled bodo stare sorte jabolk in gozdne hrošče Kozjanskega.

Stojnice in obilo zabave
Že po tradiciji bo vrhunec dogajanja konec tedna s sejmom regionalnih produktov, ki ga bo v soboto odprl minister za okolje in prostor Jure Lenen. Tokrat se bo na 145 stojnicah predstavilo 164 ponudnikov iz zavarovanega območja in okoice. Na voljo bodo ekološko pridelana hrana z bogato ponudbo kozjanskih jabolk, stvaritve mojstrskih obrtniških delavnic in še marsikaj zanimivega. Na prireditvi se bodo predstavila tudi številna društva in strokovne službe, ki delujejo na zavarovanem območju, ter množica glasbenih in kulturnih skupin, ki bodo s programom prispevali k prijetnemu vzdušju. Podrobnosti o programu prireditve je Tatjana Kotnik razkrila v spodnjem posnetku. (SP)

Datoteke

Tatjana Kotnik o prireditvi