marec 31, 2021

V Poljčanah ob 30-letnici Slovenije nova imena ulic

V občini Poljčane želijo 30. obletnico obstoja Slovenije proslaviti s preimenovanjem petih ulic. Imena določenih ulic namreč po mnenju nekaterih sodijo v daljnjo zgodovino in ne v današnjo samostojno Slovenijo.

Novo ime bo dobila tudi Ulica Šlandrovih brigad. (Foto: občina Poljčane)

Imena novih ulic bodo izbrali občani
V občini Poljčane načrtujejo preimenovanje petih ulic, ki so imena dobila po osebnostih iz časov NOB. Pobudo za preimenovanje ulic so podali župan, nekateri krajani in občinski svetniki. Po besedah župana Stanislava Kovačiča je občinski svet predlog potrdil in v občinskem proračunu za izvedbo projekta zagotovil tudi finančne vire. Občina bo tako lahko začela postopke za preimenovanje ulic. "Ulice, ki jih nameravamo preimenovati, so Šlandrove brigade, Šercerjeve brigade, Tomšičeve brigade, Bračičeve brigade in Prekomorske brigade," razlaga Kovačič in dodaja, da želijo s preimenovanjem ulic obeležiti 30-letnico obstoja države:

Preimenovanje ulic naj bi izvedli tekom letošnjega leta. Nova imena ulic po Kovačičevih besedah še niso znana. Kakšna naj bodo, bodo povprašali občane.

K predlogom novih ulic bodo vključili tudi prebivalce. (Foto: občina Poljčane)

Stroške preimenovanja bo plačala občina
V petih ulicah, ki jih želijo preimenovati, je 48 hišnih števik in 172 prebivalcev. Občina bo po navedbah Kovačiča občanom in občankom pokrila vse nastale stroške, npr. stroške zamenjave osebne izkaznice, potnega lista, vozniškega dovoljenja in footografiranja. Prav tako bo pokrila stroške podjetnikom, ki imajo sedež v teh ulicah (npr. stroške menjave žiga in drugo). Predviden znesek stroškov je ocenjen na približno 8.500 evrov. Glede preimenovanja ulic se je v občini Poljčane sicer razvila živahna razprava s krajevno organizacijo Zveze borcev za ohranjanje vrednot NOB, ki preimenovanju ulic nasprotuje. Podrobneje o polemiki preberite TUKAJ. (SP)