februar 22, 2023

V Posotelju kolesarjenje za vse - tudi invalide

Na Kozjanskem in v Obsotelju želijo tudi gibalno oviranim osebam in ljudem s posebnimi potrebami zagotoviti možnost kakovostnega preživljenja časa v naravi ter ukvarjanja s športom. Osredotočili so se na kolesarjenje. V okviru projekta »Vključevanje ranljivih skupin skozi kolesarjenje« bodo med drugim zagotovili kolesa, prilagojena invalidom.

Predstavniki petih organizacij so podpisali pismo o nameri za nakup koles, prilagojenih invalidom. (Foto: Štajerski val)

»Pobuda 'Kolesarjenje za vse' ima zelo pozitiven odziv v javnosti, saj je zmanjšala stigmo, da je kolesarjenje le za neinvalide, aktivirala je invalide, da so bolj fizično aktivni in bolj zdravi in da se vključujejo v družbo. To je velik uspeh za lokalno skupnost in širše,« so na predstavitvi projekta poudarili sodelujoči pri projektu, v katerega so vlkjučili invalide in osebe s posebnimi potrebami iz šestih občin šmarske upravne enote. Direktorica Zavoda Uvid, ki je koordinator projekta, Marija Zupanec razlaga:

5 ključnih partnerjev – Zavod Uvid iz Rogaške Slatine, občina Rogaška Slatina, Javni zavod za turizem in kulturo Rogaška Slatina, Območno društvo delovnih invalidov Zgornje Posotelje ter društvo Sožitje Obsotelje in Kozjansko – so na torkovi predstavitvi projekta podpisali pismo o nameri, s čimer so se zavezali, da bodo v tem letu kupili 3 prilagojena kolesa za invalide v vrednosti 30 tisoč evrov. Prav tako bodo aktivirali kolesarjenje za invalide v vstopni točki pri Bobrovem centru, ki je s kolesarsko stezo povezan tako z Rogaško Slatino kot Podčetrtkom.

Kolesarska steza, ki vodi skozi Vinarje in povezuje občini Rogaška Slatina in Podčetrtek. Cilj projekta, ki financira ACF Slovenija, je, da bo na stezi kmalu mogoče srečati tudi gibalno ovirane osebe na posebnih, zanje prilagojenih kolesih. (Foto: Štajerski val) 

Eno kolo, prilagojenno invalidom, bo zagotovil Zavod Uvid, denar za dve kolesi pa bo zagotovila občina Rogaška Slatina. Župan slatinske občine, ki je že leta 2008 pridobila listino »občina po meri invalidov«, Branko Kidrič je ob podpisu pogodbe povedal:

Ob tem Kidrič o nadaljnjem zagotavljanju kolesarske infrastrukture v slatinski občini razlaga:

In kako bodo kolesa, ko jih bodo nabavili, dostopna potencialnim uporabnikom? Marija Zupanec iz Zavoda Uvid razlaga:


Tudi gibalno ovirane osebe morajo imeti priložnost ukvarjanja s športom, poudarjajo sodelujoči pri projektu. A pripomočki zanje so zelo dragi, pri tem jim bo pomagala tudi slatinska občina. (Foto: Štajerski val)

V okviru projekta so se člani sodelujočih društev in organizacij že lahko popeljali s kolesi, ki so jih dobili na posojo. Cilj je, da postane kolesarjenje njihova redna aktivnost. Vodja šmarske enote Varstveno delovnega centra Šentjur Urška Škrjanc je ob tem povedala:

Tudi Jože Lipar s Tinskega, sicer podpredsednik Društva invalidov Zgornje Posotelje, projekt izjemno pozdravlja, saj mu je omogočil, da je po 25 letih spet lahko sedel na kolo. Razlaga:

Projekt bodo nadaljevali tudi v prihodnje, poleg nakupa prijagojenih koles partnerji napovedujejo tedenske kolesarske aktivnosti za invalide, prikaze kolesarjenja s prilagojenimi kolesi, pa tudi izobraževanja in usposabljanja kolesarskih spremljevalcev. Invalidi bodo tudi imeli, kot so se dogovorili z Javnim zavodom za turizem in kulturo Rogaška Slatina, brezplačno prijavnino za Bobrovo bicikliranje, ki bo 20. maja. (AD)